sabato

De lievelingsflessen van Sommelier Vincent Thomas

©Luc Viatour

Sabato tipt de wijnbar. Sommelier Vincent Thomaes van Wine Bar des Marolles tipt zijn drie lievelingsflessen.

Wijn, kunst en antiek Deze wijnbar is eigenlijk een dubbelproject. Naast de bar en bistro, in een charmant pand uit de 18de eeuw, huist Le Marché du Wine Bar. Die winkel verkoopt wijnen en delicatessen, maar ook kunst en antiek, een hobby van eigenaar Vincent Thomaes.

Dubbel terras In het cosy interieur kunnen tot 44 mensen genieten van een goed glas. Aan de straatkant is er een terras voor 24 gasten. Op de eerste verdieping achteraan kunnen nog eens tien mensen buiten tafelen.

Sommelier Vincent Thomaes werkte 26 jaar als sommelier naast zijn twee broers in het tweesterrenrestaurant Le Château du Mylord in Ellezelles. In 2007 ging hij van start met zijn Brusselse wijnbar-met-bistro: eerst op de Zavel, later verhuisde hij naar de Marollen.

Wijn Met bijna 200 wijnen is dit een mooie speeltuin. Thomaes toont een voorliefde voor wijnen uit de Bourgogne en de Loire, al maakt hij ook uitstapjes naar Duitsland, Italië en Spanje. Er zijn ook buitenbeentjes, zoals een witte Musar uit Libanon. 23 wijnen zijn per glas te krijgen. Ook nog een mooie selectie geuzebieren.

Eten Van tapas zoals gemillésimeerde sardines of mergpijp tot gerechten als lam met aubergine of witte koolvis met asperges.

Rekening In de wijnbar variëren de prijzen per glas van 5,5 euro (een rosé uit de Ventoux) tot 12 euro (Champagne Laherte).

Hoogstraat 198 in Brussel,
tel. 02/503.62.50, winebarsablon.be.
Open van do t/m zo. Zowel restaurant als terras sluit om 23.30 uur.

Kurkdroog goedgekeurd

1. Budgetproof Domaine Mur-Mur-Ium, Le Retour, Ventoux, 2019, 10 euro*

‘Deze blend van grenache, clairette en roussanne klopt vlot de wijnen uit de supermarkt met een vergelijkbare prijs. De wijnmakers baten een biodomein van 60 hectare uit in Mormoiron, bij de Mont Ventoux. In deze wijn zitten zowel citrusfrisheid als mineraliteit en bloemige tonen. Een goede match met vis en met gevogelte.’

2. Om in de gaten te houden La Roche Buissière, Flonflons, Côtes du Rhône, 2019, 17 euro*

‘Syrah is een typische druif voor de Rhône, maar hier levert die een wijn op met veel fraîcheur. Dat is te danken aan de hoogte van het domein – de wijnstokken groeien op hellingen, zo’n 400 meter boven de zeespiegel. De wijnmakers werken heel natuurlijk en laten de wijn spontaan gisten, wat mee de kwaliteit van deze cuvée verklaart.’

3. Topper Jean-Claude Lapalu, La Croix des Rameaux, Brouilly, 2019, 23 euro*

‘Jean-Claude Lapalu, een biodynamische wijnmaker uit Beaujolais, heeft een geweldige reputatie opgebouwd voor de finesse die hij in de wat miskende wijnen uit deze streek weet te leggen. Zelfs goeroes als Robert Parker en Jancis Robinson zijn onder de indruk. Deze zinderende gamay is gemaakt van stokken van gemiddeld 70 jaar oud. Bijna zwarte wijn, met rijke aroma’s, van bessen tot koffie.’

*Prijs in Le Marché du Wine Bar, de winkel naast de wijnbar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie