De ultieme gids voor meer wijngenot in 2024

Wat zijn slimme alternatieven voor legendarische flessen? Hoe lees je de wijnkaart van een sterrenrestaurant? En hoe leg je zelf een wijnkelder aan? Met onze gids wordt 2024 jouw wijnjaar.

Aflevering 1

10 slimme (en goedkopere) alternatieven voor iconische wijnen

Advertentie

De grote rode en witte bordeaux, bourgognes en barolo’s zijn nog maar voor een handvol liefhebbers weggelegd. Daarom verzamelen we tien alternatieven die de vergelijking aankunnen met de allerduurste en meest iconische wijnen ter wereld.

10 slimme (en goedkopere) alternatieven voor iconische wijnen
Advertentie

Aflevering 2

Sommeliers maken je wegwijs in de wijnkaart van toprestaurants

De dikke boeken, de moeilijke namen en de onbekende druiven. Je weet dat je er wellicht mee te maken zult krijgen in een gereputeerd wijnrestaurant. Maar wat als er geen aangepaste wijnen op het menu staan? Hoe begin je te kiezen in die eindeloze lijst aan mogelijkheden? Vier topsommeliers geven tips.

Sommeliers maken je wegwijs in de wijnkaart van toprestaurants

Aflevering 3

Zo maak je thuis de perfecte wijnkelder

Om het plezier van gerijpte wijn te ontdekken, bouw je het best zelf een kelder op. Hoe je daaraan begint, vertellen verzamelaar Luc Segal en Hertog Jan-sommelier Pieter Fraeyman je. Duik mee in hun wijnkelders en ontdek de geheimen van uitgesteld drinkgenot.

Zo maak je thuis de perfecte wijnkelder
Verzamelaar Luc Segal in zijn wijnkelder.
©siska vandecasteele

Aflevering 4

Zo koop je de beste wijn in de supermarkt

Van elke tien flessen wijn die in België over de toonbank gaan, komen er acht uit de rekken van een supermarkt. Daarom gingen we op onderzoek uit. Hoe kopen de supermarkten hun wijn in? Wat mag je als liefhebber van het supermarktaanbod verwachten? En hoe begin je er te kiezen?

Advertentie
Advertentie
Zo koop je de beste wijn in de supermarkt
©Bob Van Mol

Aflevering 5

Natuurwijn, terecht op de kaart van sterrenrestaurants?

‘Rauw en levend’ of ‘stinkend en fout’. Over natuurlijk gemaakte wijn wordt met de meest uiteenlopende adjectieven geoordeeld. Natuurwijn is hip, maar wordt ook verafschuwd. Toch staan de flessen vandaag bijna overal op de kaart, ook in driesterrenrestaurants. Is dat terecht?

Natuurwijn | Terecht op de kaart van sterrenrestaurants?

Aflevering 6

Op bezoek bij de wijnveiling

Het veilinghuis Sylvie’s in Antwerpen speelt een sleutelrol in de wereld van de topwijnen. Recent vond er de grootste veiling in zijn 36-jarige bestaan plaats. Dat de flessen met Petrus, Mouton Rothschild of Romanée-Conti op het etiket geld waard zijn, zal niemand verbazen. Maar welke andere schatten kon je er op de kop tikken?

Op bezoek bij de wijnveiling | ‘Gemiddeld 165 euro voor een fles’
Recent vond in het veilinghuis Sylvie’s in Antwerpen de grootste veiling in zijn 36-jarige bestaan plaats.
©Alexander d'Hiet

Aflevering 7

Stond Belgische schuimwijn ook bij jou op tafel met kerst?

Trakteerde jij je gezelschap tijdens het eindejaar op Belgische bubbels? Dat zou kunnen, want door de grote sprong die onze eigen wijnbouw maakte, blijken de Belgische bubbels een volwaardig alternatief. Daarom gingen we op bezoek bij de bekroonde schuimwijnmaker Cruysem.

Belgische schuimwijn | Ook bij jou op tafel met kerst?
Cruysem, de wijngaard van Kathy Declercq en Bart Bracke, beslaat nu tien hectaren met stokken chardonnay, pinot blanc, pinot noir en pinot meunier.
©Siska Vandecasteele
Advertentie