sabato

De wijntips van designer Peter-Jan Scherpereel

©Tim Van de Velde

Nog op zoek naar een zomers aperitief? Zes weken delen we de beste tips van wijnliefhebbers. Vandaag: Peter-Jan Scherpereel, medeoprichter van de designstudio PJ Mares.

Peter-Jan Scherpereel kiest: de Clua Il.Lusió Blanco

‘Mijn coup de coeur is een witte uit Spanje: de Clua Il.Lusió met de witte garnachadruif. Het is een volle en evenwichtige, typisch mediterrane wijn.’

Het wijndomein van Xavier Clua ligt in de zonnige Spaanse regio Terra Alta. Xavier Clua is vierde generatie en bouwde in 2006 een state-of-the-artwijnkelder. Zijn wijnen hebben een uitzonderlijke elegantie. Deze witte Il.Lusió is gemaakt met de garnatxa blanca.

Te koop bij diverse wijnhandelaren – hij kost 12,25 euro bij Wijnen BDC, Molenstraat 82, 8790 Waregem, tel. 0474/74.34.19, www.wijnen-bdc.be


‘Een topper in de ouderlijke kelder was de Château Magdelaine 1975, een grand cru uit Saint-Emilion. Daar lagen er een paar kistjes van. Onlangs gaf ik mijn 89-jarige vader een kist Californische zinfandel cadeau: om hem uit zijn comfortzone te halen. (lacht) Hij kan die wijn wel appreciëren.’

‘Mijn wijninteresse is traag en gestaag gegroeid, onder meer dankzij enkele wijngekke vrienden. Ik zit in een fietsclubje en de dochter van een copain baat met haar man de wijnbar Ona uit in Gent. Dat is een fijne meetingplek - hopelijk kan ik daar na de coronacrisis weer terecht na een lange werkdag.’

Als een zoete wijn vol complexiteit zit, is die verrassend lekker.’
Peter-Jan Scherpereel

‘De wijnen die ik lekker vind, komen vaak van kleinschalige domeinen. Ik vind dat je het vakmanschap dan proeft in het glas. Behalve Frans apprecieer ik ook wijnen uit het Oostenrijkse Burgenland, de Portugese Douro, Priorat uit Spanje of het Italiaanse Piemonte. En onlangs was ik aangenaam verrast door een goeie sauternes. Zoete wijnen hebben vaak een minder imago, maar als zo’n wijn vol complexiteit zit, is die verrassend lekker.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie