sabato

Dorli Muhr, de vrouw die de Oostenrijkse wijn weer op de kaart zette na het antivriesschandaal

Dorli Muhr gelooft rotsvast in de vrouwelijke kant van wijn. 'Ik wil absoluut geen geforceerde wijnen.' ©rv

Als twintiger praatte ze zich al binnen in het legendarische Château Mouton-Rothschild. Als eigenaar van het pr-kantoor Wine & Partners zette ze de Oostenrijkse wijn weer op de kaart na het antivriesschandaal. En vandaag runt ze samen met haar ex Dirk van der Niepoort haar eigen, bejubelde wijngaard op de frisse Spitzerberg. Het lijkt wel alsof de wijncarrière van Dorli Muhr op voorhand vaststond, zo naadloos passen de stukken van de puzzel in elkaar.

'Ja, lef heb ik altijd gehad.' Toen de Oostenrijkse Dorli Muhr na haar studies vertaler met een vriend een fietstocht maakte door de Loire en de streek rond Bordeaux wist ze hoegenaamd geen bal af van wijn.

'Op een dag stonden we op de stoep van Château Mouton-Rothschild. Het meisje aan de receptie wilde ons niet binnenlaten. Dus besloten we een truc toe te passen: "Het enige wat we willen weten, is hoe jullie de malolactische gisting precies doen?" Niet dat we wisten wat malolactische gisting inhield, het was gewoon een begrip dat we hadden opgepikt en zomaar lieten vallen. Maar het werkte: het meisje begon te blozen en belde de wijnkelder: zo komt het dat twee jonge snaken meer dan vier uur lang een privérondleiding kregen van Raoul Blondin, die zowat een halve eeuw lang de wijnmaker was van Mouton.'

Schandaal

Het leven van Muhr zou vanaf dan doordrenkt zijn met wijn. 'Ik ging lezen en vertaalde een hele rist wijnstudies en -boeken. Ik nam onder meer het werk van de Fransman Emile Peynaud onder handen, de voorvader van de moderne oenologie.'

Toen in 1985 Oostenrijk gebukt ging onder het zogenaamde glycolschandaal was het opnieuw Muhr die als twintiger naar het Oostenrijkse Wijnmarketingbureau stapte. 'De Oostenrijkse wijnsector zat helemaal in de put toen. Oostenrijkse producenten van bulkwijn hadden glycol in hun wijnen gemengd om de smaak toegankelijker en ronder te maken.

Glycol, dat ook wordt gebruikt in antivriesmiddel, is schadelijk voor de gezondheid en het gevolg laat zich raden: de Oostenrijkse wijnverkoop implodeerde. Mijn taak bestond erin journalisten weer warm te maken voor Oostenrijkse wijn. Ik vond het een fantastische tijd: ik mocht van wijnmaker naar wijnmaker trekken. Ik was als een spons en zoog letterlijk alle kennis in me op.'

©rv

In paniek

Muhr besliste al snel dat wijn de sleutelfactor in haar leven zou blijven. Begin 1991 richtte ze samen met een vriendin een pr-bureau op dat uitsluitend rond wijn zou werken. Vandaag werken bij Wine+Partners 14 personeelsleden.

Maar het was een oude droom om ooit haar eigen wijn te maken. Muhr ging op zoek naar wijngaarden in Italië en Frankrijk. 'Mijn vriend Paolo de Marchi van het beroemde Isole e Olena-wijngoed in Toscane raadde me aan om naar de Italiaanse regio Maremma te trekken, langs de kust in het zuidwesten van Toscane. Ik kocht 20 hectare grond in de heuvels daar, met uitsluitend grasland en eiken op. Maar ik raakte in paniek toen ik mijn financieel plan begon uit te werken. Ik betaalde mijn lening aan de banken, maar wachtte af met de aanplant van druivenstokken.'

Als bedrijfsleidster redde ze de reputatie van de Oostenrijkse wijn na het antivriesschandaal.

Kort nadien raakte Muhr bevriend met Dirk van der Niepoort, een naam als een klok in de nieuwe generatie wijnmakers langs de Douro in Portugal. 'Ik leefde tussen Wenen en de Douro. En weet je, het belangrijkste dat ik leerde op het vlak van wijnmaken is hoe moeilijk het is om goede wijnen te produceren in een warme regio. Ik vond het wonderbaarlijk hoe Dirk erin slaagde finesse en fraîcheur in zijn wijnen te krijgen. Ik ging ook beseffen dat de Maremma niet de juiste plek was voor mij om zelf mijn wijnen te maken.

Nachtmerrie

Na lang piekeren keerde Muhr terug naar Oostenrijk. Meer bepaald naar Prellenkirchen, de plek waar haar grootmoeder ooit een minuscule wijngaard had gehad. Daar, op de Spitzerberg, begon Muhr in 2002 wijn te maken, het jaar waarin zij en Van der Niepoort huwden. 'Dirk had meteen een goed gevoel bij de wijngaarden op de Spitzerberg. Ik droomde ervan met de blaufränkischdruif wijnen met een uitzonderlijke finesse te maken.'

Het plan was dat Van der Niepoort na de oogst in de Douro naar Oostenrijk zou komen om de laat rijpende blaufränkisch te oogsten. Maar na een paar oogsten bleek dat te complex: de millésimes 2006 en 2007 maakte Muhr helemaal alleen.
'Die periode draaide uit op een nachtmerrie. Ik had het wijnmaken, mijn pr-bureau én ook een dochter van drie. En in 2007 zette Dirk ook nog een punt achter ons huwelijk.'

Van der Niepoort is tot op vandaag de zakenpartner van Muhr. Maar na de scheiding haalde de Oostenrijkse er een nieuwe wijnmaker bij. 'Vandaag maak ik de wijnen samen met Lukas Brandstätter. En ik merk dat de wijnen ook internationaal steeds beter scoren.'

Muhr gelooft rotsvast in de vrouwelijke kant van wijn. 'Dat gaat van minder dominantie naar het gevoel voor harmonie en de zin voor samenwerken. Ik leid mijn pr-bureau absoluut niet hiërarchisch. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Bij het wijnmaken is dat net zo: ik zorg ervoor dat de druivelaars op de 12 hectare wijngaard zich goed voelen, in ideale condities kunnen groeien en het beste fruit kunnen voortbrengen. Ik wil absoluut geen geforceerde wijnstijl maken, wel dat het terroir zijn beste product oplevert.'

De wijnen van Muhr - Van der Niepoort

Muhr - Van der Niepoort Samt & Seide 2016

Muhr-Van der Niepoort Prellenkirchen 2016 ©rv

KLEUR: rood.
DRUIVEN: blaufränkisch.
PRIJS: 17,50 euro.

Deze 'Samt & Seide', wat zoveel betekent als 'fluweel & zijde', is een wijn met veel densiteit zonder evenwel zwaar te zijn. Aroma's van blauwe pruimen met zwarte bosvruchten, opvallend elegante en verfrissende zuren.

Muhr - Van der Niepoort Prellenkirchen 2016

KLEUR: wit.
DRUIVEN: 90 procent grüner veltliner, 10 procent riesling.
PRIJS: 19 euro.

De wijn komt strak en breed in de mond, met een klein tanninegevoel. De druiven krijgen overigens een korte schilweking mee. Een tegelijk verfijnde en rijke wijn, met veel mondvulling. Een toets van rijpe appel lonkt. De kleine rieslingtouch kruidt de wijn mooi aan en lift de frisheid naar een hoger niveau.

Muhr - Van der Niepoort Spitzerberg 2015

KLEUR: rood.
DRUIVEN: blaufränkisch.
PRIJS: 67 euro.

De 'Spitzerberg' komt van zowat vijftig jaar oude druivelaars, wat meteen een zelden geproefde verfijning in aroma en smaak oplevert. In de neus komen hints van zwart bosfruit, met een onderliggend peperig toetsje. De textuur is delicaat met knappe tannines en een fraaie mineraliteit.

De wijnen van Muhr-Van der Niepoort zijn te koop bij Matthys Wijnimport, Gistelsesteenweg 228, 8200 Brugge, tel. 050/38.63.80. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie