sabato

'Dure wijnen zoeken is niet moeilijk, leuke smaakervaringen opsporen is veel boeiender'

©Patrick Post

Leg uw wijn-app maar aan de kant. De hele zomer lang delen we de favoriete wijnen van Belgen die er iets van kennen. Deze week, de favoriete fles van Thierry Vanlancker, CEO van de Nederlandse verfreus AkzoNobel.

'Mijn meest memorabele wijnervaring? In het driesterrenrestaurant Le Bernardin in New York koos ik voor een zakendiner de ronduit schitterende Château Simone Palette Blanc. Bijzonder lekker was die, al kon ik me niet van de indruk ontdoen dat mijn tafelgenoten er liever wat ijsblokjes in hadden gedaan, zoals in een cola.'

'Het vingerhoedje wijn dat ik als jonge knaap van grootmoeder mocht drinken op familiefeesten: ook dat herinner ik me nog goed. Mijn vader was een groot wijnliefhebber. Met de vier kinderen in de auto naar het zuiden van Frankrijk ging het steevast langs de Rhône over Mâcon tot aan Bandol. Daar hoorden uiteraard de nodige stops bij. Die wijnervaringen van toen draag ik tot op vandaag mee in mijn smaak.'

'Rhônewijnen en bourgognes genieten mijn voorkeur. Toch kan ik ook van wijnen uit de rest van de wereld genieten. Flessen uit Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland - zo'n frisse sauvignon blanc bij zeevruchten - of Italië. En neen, dan moet het niet altijd een barolo zijn.'

'Een wijnkelder heb ik niet, een gevolg van mijn professionele carrière. Ik woon nu in Amsterdam en heb elf internationale verhuizingsmomenten achter de rug. Rustig een wijncollectie aanleggen hoort daar dus niet bij. Ik heb wel een kleine verzameling van een honderdtal flessen.

Mijn coup de coeur is de chardonnay van de Zuid-Afrikaanse wijnmaker Hamilton Russell. Zeg nu zelf, dat domein ligt in de Hemel-en-Aarde-vallei. Kan het mooier? Het is een prachtige wijn, vol fraîcheur en diepte. En de prijs is zeer oké. Jammer genoeg zijn topwijnen al te vaak een zaak van snobs geworden. Dure wijnen zoeken is niet moeilijk, leuke smaakervaringen opsporen is veel boeiender.'

©rv

De chardonnay van Anthony Hamilton Russell

Hamilton Russell maakt met zijn chardonnay een klassieke klassewijn, met opvallend veel fraîcheur in een perfecte balans met een verfijnde eikrijping. De smaakaanzet is romig en vol, de finale krachtig, maar ook fijn en zeer mineraal.

De 2017 kost 29 euro en is te koop via Matthys Wijnimport, Gistelsesteenweg 228, 8200 Brugge, tel. 050/38.63.80, www.matthys-wines.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie