Getest: de eerste automatische wijnbar van België in Antwerpen

Een voormalige bieropslagplaats uit 1880 in Antwerpen is het decor voor 'The Tasting Room', de eerste automatische wijnbar van België.

De wijnbar

Experiment: Een barman die een glas uitschenkt, zoek je hier tevergeefs. In The Tasting Room, de nieuwe wijnbar aan het Antwerpse Zuid van Isabeau Sas – oprichtster van de onlinewijnwinkel Our Daily Bottle – verdeelt een volautomatische dispenser de wijn per centiliter.

Advertentie
Isabeau Sas, oprichtster van The Tasting Room.
Advertentie

Betalen doe je met een oplaadkaart. En uitleg over de wijn krijg je door de QR-code te scannen. Maar geen nood, er is ook menselijke bijstand in de figuur van sommelier Jonathan Scheerlinck: hij leidt alles in goede banen en zet je ook een hapje voor.

Sommelier: Scheerlinck, in een vorig leven onder meer sommelier bij het sterrenrestaurant Eed in Leuven, serveert hier dus geen wijn, maar het eten. Al heeft hij wel wat extra flessen, zoals een collectie barolo, achter de hand die niet in de dispenser zitten.

Advertentie
Advertentie

Interieur: The Tasting Room heeft een toog met hoge stoelen, en gemakkelijke zetels. Aan de straatkant vind je een terras. In de gewelvenkelder zijn nog twee degustatieruimtes.

Advertentie
The Tasting Room heeft ook een toog met hoge stoelen.

Wijn: Toegankelijke wijn voor vriendelijke prijzen. Zestien flessen kun je per glas proeven, met prijzen tussen 5 en 7 euro. De goedkoopste fles kost 21 euro, de duurste 50 euro.

Eten: Een beperkte selectie tapa’s, van een kaasbord tot mediterrane hapjes zoals hummus en olijven. Op vrijdagavond kun je reserveren voor sushi met aangepaste wijnen.

Ons oordeel: Een verfrissende nieuwkomer die mikt op toegankelijke flessen. Al verkiezen we toch échte mensen achter de bar.

Op vrijdagavond kun je bij The Tasting Room reserveren voor sushi met aangepaste wijnen.

De keuze van 'The Tasting Room'

De every day-fles: Bodegas Nodus, El Chaval Tinto, Utiel-Requena, Spanje, 8,9 euro

Advertentie
El Chaval Tinto

‘Dit is 100 procent bobal, een typische druif voor de regio nabij Valencia. Vooral rijp rood fruit (framboos!), wat vanille en kruiden, zoals zoethout. Beetje rokerig ook. Gelukkig zorgen een goede zuurtegraad en afgeronde tannines voor balans. Een plezierwijn voor bij de barbecue of bij manchegokaas.’

Voor Bio-nonbelievers: Diwald, riesling, Ried Goldberg, Wagram, Oostenrijk, 2018, 17,5 euro

Diwald

‘Biowijn is niet alleen voor wereld-verbeteraars en sandalendragers. De familie Diwald maakt organische wijnen die top en bijzonder lekker zijn. De wijngaarden van Ried Goldberg, aan de Donau, leveren rijpe rieslingdruiven met veel complexiteit op. De wijn is friszuur, maar heeft ook exotische aroma’s. Geschikt als aperitief, of voor bij een kaasschotel.’

De weekendfles: Ryan Mostert, Smiley Dry Red V3, Zuid-Afrika, 17,5 euro

Smiley Dry Red V3

‘Deze complexe wijn is een blend van vier druivenrassen (cinsault, mourvèdre, tinta barocca en syrah), afkomstig van verschillende terroirs in Zuid-Afrika. Waarom voor in het weekend? Omdat je hem het best op vrijdagavond opent, nog eens proeft op zaterdag en uitdrinkt op zondag: gespreid over die verschillende dagen ervaar je evolutie en complexiteit.’