sabato

Ligt er binnenkort een Russische topwijn in uw kelder?

Het Russische wijndomein Lefkadia ligt langs de 45ste breedtegraad, min of meer op gelijke hoogte met Piemonte, de Rhônevallei of zelfs Bordeaux. ©rv

Weinig kans dat er in uw kelder een cru uit Rusland ligt. Dat zou misschien kunnen veranderen als u weet dat er een link bestaat tussen het Russische domein Lefkadia en Château Mouton-Rothschild.

Wodka en huisgestookte distillaten: dat is het eerste waaraan je denkt bij dranken uit Rusland. Nochtans was dat ooit anders: in de tijd van de tsaren had Rusland zowel een politieke als economische liaison met Frankrijk, waardoor er aan het Russische hof royaal duur druivennat vloeide.

Vandaag, vier eeuwen later, is er weer een goed verdienende Russische upperclass die interesse toont voor kwaliteitswijn. Onder meer voor de wijnen van Lefkadia, een fraaie herenhoeve gelegen in het Krymsk-gebied in Krasnodar Krai, aan de uitlopers van het Kaukasusgebergte.

Lefkadia werd in 2006 opgericht door Mikhail Ivanovich Nikolaev, een succesvol financieel expert die dankzij het vele reizen en tafelen al snel een enthousiast wijnliefhebber werd.

©rv

Toscane van Rusland

©rv

Nikolaev bezocht de regio in 2004 en werd er verliefd op, omdat die hem deed denken aan Toscane. Hij liet bodem en klimaat uitgebreid analyseren door experts, en die kwamen tot de conclusie dat dit een van de beste terroirs was van de regio, misschien wel van heel Rusland. De diversiteit is immers enorm: bodems van klei, zanderige ondergrond, kalkhoudende klei met schelpjes en kalkbodems wisselen elkaar af.

Bovendien is het microklimaat er een bonus: de wijngaarden liggen aan de voet van het Kaukasusgebergte (noordwestelijke flanken tot 200 meter boven de zeespiegel), met zeer warme dagen (35 à 40 °C in de zomer), maar ook mooi afkoelende nachten, wat de druivenkwaliteit ten goede komt.

In veel delen van Rusland kunnen de temperaturen 's winters tot -30 °C zakken, een kritisch punt waarna druivelaars afsterven. Deze regio ligt echter langs de 45ste breedtegraad, min of meer op gelijke hoogte met Piemonte, de Rhônevallei of zelfs Bordeaux.

De familiale passie werd al snel een megabusiness, want behalve het domein en het toplabel 'Lefkadia' (met vooral eikgelagerde cuvées), steken in het portfolio tegenwoordig ook 'Likuria' (met in inox opgevoede wijnen) plus het nabijgelegen domein Sauk-Dere, waar vooral instapwijnen worden geproduceerd.

Samen goed voor 260 hectare wijngaarden en een jaarproductie van 2,5 miljoen flessen, waarvan het topgamma van de Lefkadia Winery 15 à 20 procent bestrijkt. Dat laatste topdomein telt 80 hectare aanplant en nog eens 50 hectare 'experimentele' wingerd, waar 24 internationale en Russische variëteiten staan aangeplant op kleinere percelen.

Amforen

Patrick Léon was een wijnlegende aan wie we zowat alles te danken hebben.

Bij Lefkadia was het van bij de start menens om kwaliteitswijnen te maken. De familie huurde een team van oenologische adviseurs en landbouwexperts van topniveau in, met de Fransman Patrick Léon als drijvende kracht.

Léon, die in december 2018 onverwacht stierf, was een ware wijnlegende. Hij was onder meer technisch directeur van Château Mouton-Rothschild, maar was ook aan de slag bij prestigieuze domeinen als Opus One (California), Château d'Esclans (Provence), Cune (Rioja), Pascal Jolivet (Sancerre), FujiSan (Japan) en Domaine Faiveley (Bourgogne).

Onder zijn oenologische vleugels volgde ook Lefkadia een meer 'westers' georiënteerde wijnkoers. Met het accent op premiumwijnen van eigen, handgeplukt druivenmateriaal, identificatie van individuele percelen op basis van microklimaten en terroirs én zware investeringen in hightech apparatuur plus een goed uitgerust analyselab.

Léon liet ook de eivormige betonnen wijnkuipen installeren en zelfs een deel amforen van gebakken klei. Twee vinificatie-installaties die trage temperatuurschommelingen hebben, de wijn vlotter laten circuleren langs de wanden en vooral geen smaakinvloed van de klassieke eiken vaten kennen. Daardoor kan in theorie het fruit 'puurder' worden bewaard, met maximale fraîcheur.

Voorts introduceerde hij het afkoelen van de druiven na de pluk tot 4 à 8 °C. Een methode die vrijwel nergens in Rusland wordt toegepast, maar die oxidatie helpt voorkomen en tot een beter, aromarijker eindproduct leidt.

Zoektocht naar druiven

'Patrick Léon was een icoon aan wie we zowat alles te danken hebben', zegt Mikhail Mikhailovich Nikolaev, de zoon van Mikhail Ivanovich Nikolaev die vandaag het wijnbedrijf leidt. Hij kreeg de wijnpassie van zijn vader mee, studeerde in Napa Valley (Californië) en werkte jarenlang als sommelier in New York.

In de toekomst wil Lefkadia meer met autochtone druiven werken. 'Dat is een noodzaak als je op de wereldmarkt wil meespelen. Maar met de strenge wintervorst die we hier kennen, moet je ook voortdurend experimenteren met druivenrassen en blends. Variëteiten bijvoorbeeld met een heel lang rijpingsseizoen, zoals cabernet sauvignon, of met een lage resistentie tegen de koude, zoals sangiovese, zijn minder geschikt.

Ik geloof vooral in cabernet franc, een druivenvariëteit die al in de 5de eeuw voor Christus gecultiveerd werd op de Krim. Eigenlijk is het merkwaardig dat men cabernet franc vandaag als een 'Frans' ras ziet, terwijl die druif hier eerder voorkwam dan in Bordeaux of de Loirevallei.'

Wijnen Lefkedia

Lefkadia, Reserve White 2016 ©rv

Lefkadia, Reserve White 2016

KLEUR: wit.
DRUIVEN: viognier, roussanne, marsanne, chardonnay.
PRIJS: 30,70 euro.

Trio Zuid-Franse druiven met het Bourgondisch toetsje van chardonnay, gedeeltelijk 9 maanden op eik en inox gelagerd. In het glas: kristalzuiver limoengeel, gevolgd door een parfum van abrikozen, rijpe meloen en gele pruimpjes. Exotisch fruitig qua smaak. Serveren bij koningskrab, kreeft, (zalm)forel, sashimi van tonijn, hoevekip en vegetarische groenteterrines.

Lefkadia, Red Amphora 2016
KLEUR: rood.
DRUIVEN: merlot, cabernet sauvignon.
PRIJS: 31,50 euro.

Vooral dankzij de 2/3 merlot blijkt deze 7 maanden in amfora gelogeerde cuvée een zeer elegante, fluweelfruitige wijn. Intens paarsrood. Veel rood pit- en steenfruit aan de neus, geroosterde koffieboon, anijs en verse munt. Vlezig en versmolten qua smaak, propvol rijpe kersen en bramen, maar fris onderbouwd met sappige tannines. Prima bij lamszadel, hertenfilet, rijke (vlees)pasta's, (wild)stoofpotjes en filet pur.

Lefkadia Reserve Red 2013
KLEUR: rood.
DRUIVEN: merlot, syrah, cabernet franc, petit verdot.
PRIJS: 53,50 euro.

Niet goedkoop, maar deze krachtpatser is een koorddanser tussen de Nieuwe Wereld (à la shiraz) en een newskool bordeaux. Het verblijf van 18 maanden op vat en 14 procent alcohol resulteren in een kruidig, eiktoasty en vanillerijk boeket. Nog flinke tannines in de mond, met voorts zoethout, zwarte pruim/kers en een minerale, peperige afdronk. Ideaal bij wild, lamsbout, rundvlees of specerijenrijke gerechten.

Te koop bij Start2taste in Waregem, tel. 0478/27.64.60 of 0476/41.77.41

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie