sabato

Wijnhuis zonder wijngaard: de eerste 'urban winery' van België

Biowijn uit Brussel: Gudule Winery. ©Wouter Maeckelberghe

In de Brusselse havenwijk voeren vrachtwagens tonnen Europese druiven aan, waarvan hoogst originele wijn wordt geproduceerd. Welkom bij Gudule Winery.

Ik herinner het me nog alsof het gisteren was, mijn bezoek aan de ‘City Winery’ in New York in 2012. Het was zowat het eerste project ter wereld waar midden in de grootstad wijn werd geproduceerd van druiven die met koeltransporten werden aangevoerd. Inmiddels kreeg het project zowat overal navolging. En nu is ook Brussel aan de beurt.

De initiatiefnemer is Thierry Lejeune. De man groeide op in het Luikse, waar thuis geregeld een fles goede wijn werd gekraakt. ‘Terwijl mijn ouders het vooral op Franse wijnen begrepen hadden, ging voor mij de horizon open. Ik ging lezen over druivenrassen, vinificatie, wijnlanden en -regio’s, terroir… Enfin, alles wat de wijnwereld zo boeiend maakt.’

Na zijn managementstudies stapte Lejeune de drukkerswereld in. De drukkerijen waarvoor hij werkte, groeiden in omvang en werden meermaals overgenomen. ‘Finaal was ik een kleine soldaat in een groot leger’, motiveert Lejeune zijn uitstap uit de job. ‘Ik begon te broeden op iets nieuws. Ik wilde zelf opnieuw de handen uit de mouwen steken in een kleinschalig project waarbij ik alle processen zelf onder controle had.’

Thierry Lejeune in de Gudule Winery in Brussel. ©Wouter Maeckelberghe

Lejeune was 48 en tekende diverse pistes uit. Een wijngaard aankopen behoorde tot de scenario’s. ‘Maar dat zou betekenen dat ik enkele jaren zonder inkomen én met zware investeringen zou zitten.’ Ook een bestaand wijndomein overnemen werd even overwogen. ‘Spontaan koos ik voor Frankrijk, maar dan moest ik verhuizen. En ik beschikte ook niet over een reuzenbudget.’

Gudule Winery

Waar?
Wijnen uit Brussel, jawel. Al koopt wijnmaker Thierry Lejeune zijn druiven bij domeinen in een straal van 1500 kilometer rond onze hoofdstad.
Wijn?
Drie basiswijnen: wit, rosé en rood. Daarbovenop twee topcuvées, een schuimwijn en elk jaar ook een andere ‘one shot’. Lees: een heel bijzondere wijn.

Brusselse biowijn

Samen met een vriend bekeek hij een derde piste: een stadswijnmakerij oprichten, waarbij druiven in Europa zouden worden aangekocht en naar Brussel gebracht. ‘Na wat research concludeerden we dat je druiven in optimale omstandigheden hier krijgt uit een straal van 1500 kilometer rond Brussel. Dat betekent dus: heel Frankrijk tot midden Spanje en midden Italië, het noorden van Portugal, Oostenrijk, Duitsland…’

Mijn ambitie is elk jaar een andere ‘one shot’ te maken. Dat moet een heel bijzondere wijn worden.
Thierry Lejeune
Oprichter Gudule Winery

Lejeune zocht meer dan een half jaar naar een geschikte locatie en kwam finaal terecht bij Greenbizz, een productieplek waar duurzame projecten een kans krijgen vlak bij de site van Tour & Taxis. Om het wijnverhaal op poten te krijgen, nam hij het Franse AOC Conseil in de arm, dat vaak wijnboeren adviseert. Maar dit was iets helemaal anders. ‘Ze waren onder de indruk van mijn businessplan dat ik als wijnleek had opgesteld. En ze hebben me ook echt geholpen bij de technische aanpak van mijn wijnmakerij en met het vinden van goeie druivenleveranciers.’

Samen met zijn oenoloog Pascal Lenzi gaat Lejeune inmiddels op zoek naar steeds nieuwe druivenleveranciers. ‘Zo heb ik een tijdje geleden Virginie Saverys, de eigenares van het Italiaanse domein Avignonesi, gecontacteerd en haar uitgelegd wat ik hier uitspook. Ze was enthousiast, waarna ik haar vroeg of ze me niet wat sangiovese kon verkopen. Het werden 3 ton’, lacht Lejeune.

‘Ik heb haar ook mijn droom verteld: ooit verhuizen en naast mijn wijnmakerij een centrum voor wijnbouw in Brussel oprichten met een ontmoetingscentrum waar wijnmakers – zoals Virginie Saverys – dan samen met hun importeurs hun nieuwe jaargangen kunnen voorstellen.

Samen met zijn oenoloog Pascal Lenzi gaat Lejeune op zoek naar nieuwe druivenleveranciers. ©Wouter Maeckelberghe

Schuimwijn en topcuvées

Lejeune ziet zijn wijnmakerij gestaag groeien. ‘Vorige week arriveerden hier 18 ton druiven, gisteren 20 en volgende week komt nog een tiental ton druiven binnen. Ik schat dat we jaarlijks zowat 45 à 50 ton druiven verwerken. Daarbij zat ook Oostenrijkse grüner veltliner, die in de basis van onze schuimwijn zit’, gaat Lejeune voort. ‘Die ligt nu te rijpen ‘sur lattes’ en komt eind dit jaar op de markt.’

De ondernemer wil een gamma uitbouwen met drie basiswijnen: wit, rosé en rood. Daarbovenop komen twee topcuvées en een schuimwijn.

‘Mijn ambitie is vervolgens elk jaar een andere ‘one shot’ te maken. Dat moet een heel bijzondere wijn worden. Ik denk aan een dessertwijn. Of nog, een cuvée zonder toegevoegd sulfiet bijvoorbeeld. Dit jaar maak ik een zeer kleine batch van maximaal 200 flesjes oranje wijn, op basis van riesling. Ik liet de wijn al proeven aan een paar topsommeliers en die waren laaiend enthousiast.’

Lejeune ziet zijn wijnmakerij gestaag groeien. ©Wouter Maeckelberghe

Wijntoerisme

Lejeune is een vat vol creativiteit. ‘Tja, maar soms worden we ook geremd, hoor. Mijn oorspronkelijke idee was om mijn wijnen de naam te geven van Brusselse wijken. Maar dat botste op een njet van Economische Zaken. Omdat ik geen appellatie of herkomstbenaming heb, mocht ik niet verwijzen naar een geografische plek. Zo moest ik ook als appellatie ‘European Community Wine’ vermelden. Dat is de enig mogelijke vermelding als je in het ene Europese land wijn maakt met druiven uit een ander land van de Unie. Klinkt logisch, maar waarom wordt dat dan ook niet toegepast bij chocolade, bier of koffie?’

Een en ander betekent ook dat Lejeune met zijn wijnen niet kan deelnemen aan wedstrijden zoals het Concours Mondial de Bruxelles, waar alleen wijnen met een appellatie worden toegelaten, of de wedstrijd Beste Belgische Wijn, omdat zijn wijnen technisch niet Belgisch zijn.

Ik wil nog even doorvragen over de wilde toekomstplannen van Lejeune, maar hij aarzelt. ‘Veel kan ik er nog niet over vertellen’, knipoogt hij. ‘Maar de onderhandelingen zijn ver gevorderd. Ik heb mijn oog laten vallen op een historisch gebouw van een oud stationnetje op de site van Tour & Taxis. Toen ik de locatie zag, was het een coup de foudre. Het gebouw lijkt wel een Bordelees karakter te hebben. Nu nog een hele papierwinkel doorworstelen.’ Lejeune ziet het al helemaal voor zich, met jaarlijks een klein wijnsalon en de klemtoon op oenotoerisme. Wordt vervolgd.

Vin en Ville

1. Aan een gastronomische tafel
Gudule ‘Soirée à l’Opéra’ 2019, 21 euro

Een mix van petit manseng, sauvignon gris, chenin blanc, clairette én grenache blanc. De wijn heeft een opvallend vol en tegelijk bijzonder fris mondgevoel. De petit manseng geeft de wijn een knappe aciditeit en een peperig toetsje, terwijl de sauvignon gris bakken fraîcheur meebrengt. Het honingtoetsje komt van het eiken vat, dat van een Frans topchateau komt waarover Lejeune niets
mag verklappen.

2. Gezellig onder vrienden
Gudule ‘Retour du Marché’ 2019, 15,50 euro

Hier heeft Lejeune gewerkt met gamay, carignan, grenache, mourvèdre en syrah. Dat levert een soepele wijn op, met veel fruit en sappigheid én met voldoende textuur. De tannines zijn soepel en afgerond, met een fruitig toetsje.

3. ’s Avonds bij de haard
Gudule ‘Dîner en Ville’ 2018, 24 euro

De cabernet franc komt uit Anjou, de syrah uit de Minervois en de grenache is van de Ventoux. Veel elegantie, een behoorlijke brok animaliteit en een bijzonder geslaagd evenwicht in de tannines: dat zijn de kenmerken van Gudules topcuvée. Knappe complexiteit.


Gudule Winery, Greenbizz Brussels – Atelier 37.8, Dieudonné Lefèvrestraat 37, Brussel,
tel. 0474/32.44.11

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie