sabato

Spaans wijnwonder Sandra Bravo brengt vernieuwing in de Rioja

Sandra Bravo is de ‘beste jonge wijnmaker van het jaar’.

Haar wijnstokken liggen in het ruigste deel van Rioja. Toch haalt Sandra Bravo met haar cuvées topscores en mag ze zich ‘beste jonge wijnmaker van het jaar’ noemen.

'Ik ben geobsedeerd door natuurlijke aciditeit in wijn. Alles wat ik hier vandaag doe, gaat over fraîcheur.’
Sandra Bravo
Wijnmaakster

Dit is zonder twijfel een van de ruigste stukken Spanje. De Ebro meandert door de heuvels, de bergketen van de Sierra de Cantabria in het noorden vormt een buffer tegen de koele wind en regen vanuit de Atlantische Oceaan. In dit Baskische noorden gaan we op zoek naar een nieuw, jong wijnwonder: Sandra Bravo heet ze.

Ze is 37 en maakt met haar wijnhuis Sierra de Toloño deel uit van de nieuwe generatie wijnmakers in La Rioja. ‘Ik ben echt geen tafelspringer, hoor’, zegt ze. ‘Toen de Britse wijncriticus Tim Atkin me tot ‘best young winemaker of the year’ uitriep, stond ik aan de grond genageld. Maar tegelijk wist ik dat die bekroning bewijst dat ik juist zit met mijn aanpak. Dat geeft me de kracht om door te gaan.’

Sandra Bravo vaart haar eigen koers.

Atkin noemt Sandra Bravo ‘hugely talented’, omdat ze ongelofelijke wijnen maakt op extreem gelegen wijngaarden. ‘Ja, mijn wijngaarden liggen écht hoog’, bevestigt ze.

‘Een stukje van deze Cantabrische bergketen heet de Sierra de Toloño. Daar heb ik mijn wijnmakerij naar genoemd. Ik zit hier op een kalkrijke bodem, waardoor ik veel finesse in de wijnen kan stoppen. Want weet je, ik ben geobsedeerd door natuurlijke aciditeit in wijn. Alles wat ik hier vandaag doe, gaat over fraîcheur.’

Leerschool in Toscane en Priorat

Sandra Bravo is jong, toch heeft ze al een stevige staat van dienst. ‘Thuis werd wel wat wijn gemaakt, maar dat was alleen voor eigen gebruik’, steekt ze van wal. ‘Ik heb landbouw, wijnbouw en oenologie gestudeerd in Rioja, en daarna kreeg ik de kans om naar de wijnuniversiteit van Bordeaux te trekken. Na mijn studies ben ik naar Italië doorgereisd. Ik wilde de wereld verkennen, weg van de kerktoren: hoe meer ervaringen, hoe beter. In Italië werkte ik met Goffredo Agostini van de Gruppo Matura en leerde ik de wijnmakers van Toscane en de Marken kennen.’

Vervolgens ging het naar Nieuw-Zeeland. En na Nieuw-Zeeland trok Bravo naar Napa Valley. Ze ging er aan de slag bij Artesa Winery in Carneros. Die winery heeft een link met Spanje, want ze hoort bij de Codorníu Group. Voor Bravo definitief naar haar heimat terugkeerde, stopte ze nog even in Priorat.

Rioja is een wijnstreek waar de meeste wijnmakers traditioneel werken.

Ze belandde er bij Portal del Montsant en werd er verantwoordelijk voor de wijngaarden. ‘Dat was een bijzonder boeiende tijd. Iedereen wilde terug naar de basics en er werden overal nieuwe wijngaarden aangeplant. Er werd bewust voor originele oude druivenrassen gekozen en dat wierp zijn vruchten af. Priorat verbaasde de wereld.’

'Als we ons niet aanpassen aan het klimaat, zullen we geen topwijnen meer maken.'
Sandra Bravo
Wijnmaakster

Bravo blikt graag terug op de open mentaliteit van Priorat. ‘In Rioja is dat helemaal anders. Maar ik wilde zo graag mijn eigen ding doen, op mijn geboortegrond. Ik stopte er al mijn spaarcenten in. Ik bleef nog even in Priorat werken - een halve week daar, een halve week in mijn eigen wijngaarden. Het was een groot risico, als ik eraan terugdenk. Ik stond er helemaal alleen voor. Geen idee hoe ik het klaargespeeld heb.’

Rioja Alavesa

Sierra de Toloño Camino de Santa Cruz 2017

Geografisch is de wijnregio Rioja onderverdeeld in drie delen: het warme Rioja Alta, het nog warmere Rioja Baja, ook wel Rioja Oriental genoemd, en het koele en hooggelegen Rioja Alavesa. Het was geen toeval dat Bravo wijngaarden in het meest noordelijke deel van Rioja Alavesa op het oog had. ‘Mijn grootvader was een onderwijzer in die regio. Hij genoot er behoorlijk wat aanzien. Als kind al liep ik met hem door de streek.’

In 2012 kocht Bravo haar eerste percelen. ‘In een verlaten, ruige streek. Ik herinner me dat er lang geleden werd geoogst terwijl het sneeuwde. Ik heb wijngaarden tussen vijftig en honderd jaar oud. Op kalkgronden met soms wat klei. Dat geeft allemaal fijne nuances.’

Bravo zweert bij de voordelen van een late oogst, tot in oktober. ‘De koele nachten geven een onwaarschijnlijke fraîcheur aan de druiven. En dat proef je in mijn wijnen.’

Klimaatverandering

Sierra de Toloño ‘Nahikun’ Blanco 2018

‘Weet je, ik zie hier een pak wijnmakers die exact hetzelfde doen als hun grootouders deden. Ik vaar mijn eigen koers. Het klimaat is aan het veranderen: daardoor verandert ook de timing van de snoei, de oogst… Als we ons niet aanpassen, zullen we geen topwijnen meer maken. Ik merk geen opwarming, ik merk extremen. Als het regent, valt hij met bakken uit de hemel. En droogte is extreme droogte.’

Rioja is wereldwijd bekend als een oldskool wijnregio, met klasbakken die decennia hebben liggen rijpen in de kelders. ‘Het is waar dat we onder de paraplu van die gereputeerde, traditionele wijnmakerijen leven. Met oaky, door vanille gedreven tempranillo. Ik hou zelf heel erg van de gerijpte wijnen van López de Heredia en ik kijk op naar Abel Mendoza.'

'Maar toen ik van start ging, maakte ik op mijn label geen melding van de naam ‘rioja’. Wijndrinkers zouden het niet geloven. Ik sprak van ‘artisanale wijn’, wat veel wenkbrauwen deed fronsen. Gelukkig is dat vandaag anders.'

'Toen ik in 2012 begon, kon ik mijn wijn maar moeilijk aan de man brengen. Nu bellen importeurs me zelf op. Da’s mooi, maar ik droom er vooral van wijn te maken waar liefhebbers na jaren nog van spreken: ‘Dát was een memorabel glas!’’

Sierra de Toloño ‘Nahikun’ Blanco 2018

Kleur: wit.

Druiven: vijf rassen: viura, malvasía, calagraño, rojal en garnacha blanca.

PRIJS: 29,50 euro.

Nahikun betekent ‘groot verlangen’ in het Baskisch. De wijn komt van een field blend, met onder meer de rojal, een zeldzaam druivenras dat bij het rijpen roze kleurt. Fruitige aroma’s, met een verbijsterende mineraliteit en aciditeit.

 

Sierra de Toloño Camino de Santa Cruz 2017

Kleur: rood.

Druiven: tempranillo.

PRIJS: 40 euro.

De wijn werd opgevoed in amfora’s en rijpte verder in eiken vaten. Dat geeft hem de kans te ademen en evenwichtig te rijpen. Het resultaat is een minerale, cleane, licht kruidige wijn met een klein floraal toetsje. Die kruidigheid doet zelfs denken aan een mediterrane wijn.

 

Sierra de Toloño La Dula 2018

Kleur: rood.

Druiven: garnacha.

PRIJS: 41,75 euro.

De Dula-wijngaard werd in 1944 aangeplant, op 700 meter hoogte. De wijn vergist in foeders en rijpt daarna in amfora’s. Dat resulteert in een indrukwekkend frisse stijl van garnacha’s, met een subtiel florale toets. Fenomenale finesse.

 

Te koop bij Young Charly, Antwerpsesteenweg 61, 2630 Aartselaar, tel. 03/646.38.49.

Lees verder

Advertentie
Advertentie