VIDEO | Klare Wijn 2, wijn combineren met eten

De nieuwe videoreeks 'Klare Wijn, misverstanden opgehelderd' helpt je de complexe wijnwereld te doorgronden. In deze tweede aflevering: wijn en eten combineren.

De tweede aflevering van onze reeks 'Klare Wijn'.

Wat is een goede pairing tussen food en wijn? Shannah Zeebroek, sommelier van Café du Parc in Oostende, omschrijft het als een smaakcombinatie in je mond die 'smooth' is en vlotjes passeert. Hugo d'Haene, sommelier van natuurwijnwinkel A Taste Affair in Gent, heeft het over 'een combinatie vinden die zowel de wijn als het eten naar een hoger niveau tilt'.

Advertentie
Advertentie

In de nieuwe videoreeks 'Klare Wijn' willen we iederen laten kennismaken met de wijnwereld aan de hand van enkele vaak gehoorde misverstanden. Neem nu bijvoorbeeld de oerklassieke combinatie kaas en rode wijn. Die spoort onze kenners aan om je bij de hand te nemen voor een overzicht van hun meer avontuurlijke 'best practices' bij het combineren van eten en wijn.

Je kan de volledige videoreeks bekijken op ons YouTube kanaal.

Advertentie
Advertentie

Klare Wijn | 'De kenners'

In de videoreeks 'Klare Wijn' ontmoeten we negen wijnkenners. Hun expertise en ervaringen gidsen ons door de wijnwereld. Even voorstellen.

v.l.n.r.: Emelie Maeyens, Maarten Van Essche, Hugo d'Haene en Kelly Dehollander.
  • Trésor Vets, sommelier The Jane (Antwerpen).
  • Tom Ieven, sommelier Hof van Cleve (Kruisem).
  • Shannah Zeebroek, sommelier Café du Parc (Oostende).
  • Pieter Raeymaekers, wijnmaker wijndomein Valke Vleug (Liezele).
  • Maarten Van Essche, chef Meteor (Heffen Dorp).
  • Kelly Dehollander, sommelier Publiek (Gent).
  • Hugo d'Haene, sommelier natuurwijnwinkel A Taste Affair (Gent).
  • Emelie Maeyens, wijnmaker wijndomein Drap (Oostkamp).
  • Bart Hollanders, acteur en oprichter natuurwijnfestival Droesem.
Advertentie
10 slimme (en goedkopere) alternatieven voor iconische wijnen

Kaas met champagne

Dat er meer is in de wijnwereld dan de bekende, klassieke combinaties bewijst Tom Ieven, sommelier bij restaurant Hof van Cleve in Kruisem. In 'Klare Wijn' vertelt hij ons over zijn avonturen met champagne en kaas. Die combinatie blijkt niet altijd een voltreffer te zijn, zo is het bijvoorbeeld moeilijk om bij pittige blauwe kaas de juiste champagne te vinden. Een voltreffer is wel de combinatie van Blanc de Blancs champagme met witte schimmelkaas. Experimenteer dus gerust eens thuis.

Kleuren combineren

Tom Ieven, sommelier bij restaurant Hof van Cleve in Kruisem.

Een aantal van onze kenners kijkt voor de wijnpairing naar de kleur van het gerecht. Zo ook Maarten Van Essche, chef van restaurant Meteor. Hij gaat bij de creatie van gerecht en wijnpairing op zoek naar de juiste kleur. Zo kiest hij bij een gerecht met rode biet en kers voor rode wijn met toetsen van kers in de smaak. Bij een gerecht met appelsien kiest hij dan weer voor een oranje wijn. 'Als het kleurenpalet in het bord en in het glas klopt, zal de smaak ook meestal kloppen', klinkt het.

Advertentie