Welkom bij Vini e Cicchetti, een drievoudige ode aan de Italiaanse gastronomie

Sabato tipt de wijnbar, sommelier Maud Novalet van Vini e Cicchetti in Beersel tipt drie lievelingsflessen: Italië boven!

De wijnbar: Vini e Cicchetti

Drie in één - Deze nieuwe zaak is een drievoudige ode aan de Italiaanse gastronomie: Vini e Cicchetti combineert een restaurant met een wijnbar en een winkel: zowel de wijnen als de gerechten kun je meenemen. Het woord ‘cicchetti’ in de naam verwijst naar de typische tapa’s uit Venetië – ook die staan hier uiteraard op de kaart.

Advertentie

Open keuken - Voor de rekken met kwalitatieve pasta, olijfolie, aceto balsamico en tomaten in blik bevinden zich een open keuken en een koeltoog waar meeneemgerechten en cicchetti op de klanten wachten.

Sommelier - Maud Novalet is een ervaringsdeskundige: ze was jarenlang medezaakvoerster van het Brusselse restaurant Ricotta & Parmesan. Voor haar selectie werkt ze nauw samen met drie invoerders van Italiaanse wijnen.

Advertentie
Advertentie

Wijn - Een mooie mix van ontdekkingen, bekende namen, natuurwijnen en biodynamische producenten. De kaart telt 51 wijnen, en die zijn ook geografisch goed gespreid, van Piëmont tot Sicilië.

Eten - De Italiaanse chef Antonio Coppola serveert hier behalve kleine hapjes ook versgemaakte pasta, hoofdgerechten en desserts. In de meeneemtoog liggen zowel burrata en fijne charcuterie als bereide gerechten.

Rekening - Een glas wijn vanaf 5,5 euro. Er is een assortiment van vier cicchetti voor
10 euro. De goedkoopste fles wijn kost 27 euro, de duurste 135 euro. Pastagerechten van 14 tot 19 euro.

Kurkdroog goedgekeurd

Advertentie

1. Topper uit de Marken

‘Le Oche’, Fattoria San Lorenzo, verdicchio dei Castelli di Jesi, Marche, 2019, 22,5 euro

‘Natalino Crognaletti, de derde generatie van dit familiedomein, is een van de beste wijnmakers van de regio. Zijn verdicchio is heel expressief, rijk en complex – de wijn heeft zelfs boterige toetsen. Dat komt omdat de druiven laat geoogst worden, als ze heel rijp zijn. De fermentatie en vinificatie gebeurt in betonnen tanks, zodat de wijn heel puur blijft.’

Advertentie

2. Elegante herfstwijn

Musella, Valpolicella Superiore Ripasso, Veneto, 2017, 26 euro

‘Bij ripasso krijgt ‘gewone’ valpolicella een tweede vergisting op de droesem van amarone, die nog beroemdere wijn uit de streek. Deze ripasso is gemaakt door een biodynamisch wijnbouwbedrijf vlak bij Verona. De corvina, rondinella en corvinone, de drie belangrijkste rassen van valpolicella, staan er gezond bij. Samen met de rijping op grote houten vaten levert dat een elegante wijn op, met toetsen van kersen, kruiden en hout.’

3. Lekker bij wild

Nebbiolo, Cascina delle Rose, Langhe, Piemonte, 2019, 31 euro

‘Riccardo en Davide Sobrino, de jongste generatie van domein Cascina delle Rose, zijn de rijzende sterren van de barbaresco: ze maken met nebbiolo, dé druif van de streek, natuurlijke en verfijnde wijnen. Deze nebbiolo is nog jong, maar begint zich langzaam te openen, met duidelijke tannines en een mooie aciditeit: een prachtig glas bij een mooi stukje wild.’

De wijnen zijn te koop bij Vini e Cicchetti.