Wijntips van de sommelier: 'Over Merlot moet je niet meewarig doen'

Een sommelier tipt wijnen voor elke gelegenheid. Deze week: Marc Detraux van Vino Vino in Namen is zelfs de culinaire gidsen niet ontgaan.

De wijnbar

BIB GOURMAND Dit is een wijnbar met gerechten die zo lekker en vriendelijk geprijsd zijn dat ze van Michelin een Bib Gourmand kreeg. Bij Gault&Millau haalt Vino Vino een mooie 13/20.

Advertentie

SOMMELIER ‘Déguster et discuter’ staat op het zwarte hemd van Marc Detraux, voormalig sommelier van het toprestaurant L’Eau Vive in Arbre (Profondeville). En dat vat perfect de jobomschrijving samen van de charmante gastheer. Hij laat, met de glimlach, originele wijnen proeven en gaat daarover graag in gesprek. Alle wijnen kun je ook mee naar huis nemen.

Advertentie

INTERIEUR Een grote toog domineert het kleine, smalle pand. Daarachter ontkurkt de gastheer een nieuwe fles of snijdt een stukje gerijpte ham van het been. Een
krijtbord vat de gerechten samen en lijst alle wijnen op die per glas te krijgen zijn.

WIJN Alleen Europese wijnen op de kaart. Daarbij een beperkte lijst kleppers – Vega Sicilia, La Grange des Pères – en heel wat ontdekkingen, vooral uit Franse wijngaarden met eigenzinnige wijnmakers. De sommelier trekt elke dag minstens tien verschillende flessen open die hij per glas laat proeven.

Advertentie
Advertentie

ETEN Charcuterie en geaffineerde kazen, aangevuld met Franse bistrogerechten zoals rillette van sardines, lamsbout met zomergroenten en harder, opgediend in een vleesbouillon.

REKENING Tapa’s vanaf 9 euro, gerechten tussen 14 en 20 euro. De wijnen per glas kosten ongeveer 6 euro.

Vino Vino, rue des Brasseurs 61, 5000 Namen.  Zondag en maandag gesloten.

De keuze van Vino Vino

Instant-staycation: Les Vacances de Monsieur Merlot, Vignobles Hubert, Vin de France, 2015, 9,90 euro

Advertentie
Les Vacances de Monsieur Merlot

‘In de gemeente Cars, aan de Gironde, maakt de familie Hubert toegankelijke wijnen waarmee ze de zogenaamd grote namen uit Bordeaux wil relativeren.

Over merlot wordt soms meewarig gedaan. Hier maken ze met de druif een wijn vol drinkplezier, sappig en gul. Door zijn leeftijd heeft de wijn ook structuur.’

Bio met ballen: Vain de Rû, Dominique Andiran, Vin de France, 2018, 13 euro

Advertentie
Le Pech Abusé, Domaine du Pech

‘In de Gers, een wat miskende streek, maken ze levendige witte wijnen. Dat is ook het geval voor deze biowijn op basis van colombard. Dominique Andiran is een tegendraadse wijnmaker: hij moet niet weten van appellaties en brengt deze fles daarom uit onder het label ‘Vin de France’. Daardoor mag hij eigenlijk ook het jaartal niet vermelden, maar dat heeft hij opgelost door het omgekeerd op het etiket te drukken.’

Om mee uit te pakken: Le Pech Abusé, Domaine du Pech, AOC Buzet, 2014, 21,50 euro

‘Met een wijn uit de appellatie Buzet, in het departement Lot-et-Garonne, maak je meestal niet veel indruk. Tot je dit geproefd hebt. Met de typische bordeauxmix van merlot, cabernet franc en cabernet sauvignon maken ze op dit domein deze grote, complexe wijn die heel betaalbaar is. Daar kunnen ze in Bordeaux nog iets van leren.’