Bobex.be

De virtuele marktplaats Bobex heeft er een succesvol jaar opzitten, met een forse groei van de betalende gebruikers en een beginnende internationale expansie. Dat is voor een groot deel te danken aan het feit dat deze website, sinds de start ervan vier jaar geleden, trouw is gebleven aan zijn concept. Het idee is simpel: op Bobex komen aanbieders en kopers van producten en diensten met elkaar in contact. Men plaatst er een offerteaanvraag, en die komt automatisch terecht bij geïnteresseerde aanbieders. Vanaf dat moment komt Bobex niet meer tussen. De website is sober, maar erg functioneel.

Toen Bobex van start ging, in 2000, waren zogenoemde "e-marktplaatsen" erg hip. De meeste van die marktplaatsen mikten op het uitvoeren van elektronische verkooptransacties, waarbij ze dan een commissie namen op elke verkoop. Een onpraktisch model waar weinig kopers en verkopers vertrouwen in hadden. De meeste e-marktplaatsen zijn dan ook verdwenen. Bobex had het in het verleden ook niet onder de markt, maar bestaat nog steeds. Volgens oprichter Jean-Louis Van Marcke kreeg het er dit jaar zelfs 35 procent betalende abonnees bij. In categorieën waar druk gehandeld wordt - zoals aanvragen voor websites, drukwerk, vertalingen en IT-advies - wordt een betalend model gehanteerd. In totaal zijn er nu zo'n 500 leveranciers die 395 tot 595 euro betalen per jaar om offerte-aanvragen die hen aanbelangen te ontvangen. Dat zijn niet het soort cijfers waar men rijk van wordt, maar het model heeft wel zijn leefbaarheid bewezen. Daarnaast zijn er 11.000 geregistreerde gebruikers, wat vooral kopers zijn.

Bobex is ondertussen zelfs stilletjes uitgegroeid tot een internationale speler, met Bobex-sites (via franchise) in Nederland en ook in het Verenigd Koninkrijk. Volgende maand wordt een nieuwe site gelanceerd in opdracht van de Vlaamse overheid: overnamemarkt.be, een website waar verkopers en overnemers van ondernemingen elkaar kunnen vinden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud