ExportExpert.be

Door de toetreding van de nieuwe EU-landen ontstaan niet alleen nieuwe markten voor de Belgische exporteurs, maar rijzen ook veel vragen. Wat is het potentieel van deze nieuwe exportmarkten? Waar vind ik betrouwbare handelsinformatie? De gloednieuwe portaalsite ExportExpert.be tracht de antwoorden hierop te verzamelen. Het gaat om een verdienstelijke poging die echter slechts ten dele de ambities kan waarmaken. Het opzet van de portaalsite is hierbij zowel een voordeel als een nadeel.

De initiatiefnemers van ExportExpert.be hebben het voorbije jaar naar eigen zeggen alle mogelijke internationale websites gescreend die exportinformatie over de nieuwe EU-lidstaten Estland, Letland en Litouwen, Polen, Tsjechië, Slovakije, Hongarije en Slovenië bevatten. Na een selectie wordt meegegeven wat men van die bewuste sites kan verwachten. ExportExpert.be geeft elk van die sites een beoordeling tot 4 sterren.

ExportExpert wil hiermee huidige of toekomstige 'Oostblok-exporteurs' op weg helpen. Alle hulp is natuurlijk aan te bevelen, al mogen we toch niet vergeten dat het hier vooral gaat om een portaalsite die eerder informatie verzamelt, dan wel zelf informatie aanbiedt. En wil dat nu net een concept zijn dat op internet zijn beste tijd heeft gehad. Bovendien blijven een aantal vragen open. Zo is het niet helemaal duidelijk hoe de websitebeoordeling op basis van de sterren gebeurt.

Erger is dat het op de ExportExpert-website flink zoeken is naar de eigenlijke initiatiefnemers. Dat blijkt uiteindelijk CRiON, een onafhankelijke Belgische makelaar gespecialiseerd in de verzekering van kredietrisico's en politieke risico's, te zijn. Al vonden we die informatie in het persbericht, dat vooral benadrukt dat "er geen echte commerciële drijfveer achter de lancering van de site zit".

Ter vervollediging vermelden we even dat Tijdnet een overeenkomst heeft met Interex om gratis landenprofielen te kunnen consulteren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud