Grotegriepmeting.be

'Het virus in kaart gebracht', lezen we op de site van 'deGroteGriepMeting'. En dat in kaart brengen mag u best letterlijk nemen. Voor de derde keer op rij tracht de site de verspreiding van griep in Nederland en België te visualiseren. Duizenden internetgebruikers geven hiervoor wekelijks via het internet hun gezondheidstoestand door. De griepmeting, die deze week voor de derde maal van start ging, is intussen al een klassieker op internet. Al zit de klemtoon ietsje breder. Zo wordt dit jaar ook de vogelgriep onder de loep genomen. Bovendien overschrijdt het project intussen de grenzen van de Benelux.

Wanneer u zich aanmeldt als deelnemer krijgt u eenmalig een korte vragenlijst over uw persoonlijke situatie. Daarna zal u iedere twee weken een nieuwsbrief ontvangen met interessante feiten over de griep. Wekelijks sturen de organisatoren een reminder met de vraag om door te geven welke (griep)symptomen u in de voorafgaande week heeft gehad. De meting baseert zich op Nederland en Vlaanderen, maar dit jaar is ook Portugal betrokken bij het project.

Centraal op de site staat natuurlijk de kaart van Nederland en België. Het blauw duidt alle gevallen van verkoudheid aan, het rood staat voor 'vermoedelijk griep'. Ook de thuisblijvers en deelnemers met koorts worden gelokaliseerd. De kaart en meting is niet alleen interessant voor de man in de straat, maar heeft behoorlijk wat wetenschapplijk nut. Onderzoekers hopen aan de hand van de metingen een nog beter inzicht te krijgen in de verspreiding van infectieziekten. Dit moet leiden tot betere adviezen voor de volksgezondheid.

Vraag blijft uiteraard of mensen met zware griep wel veel tijd voor de pc doorbrengen om hun gezondheidstoestand te rapporten. Al is het deelnemersveld behoorlijk indrukwekkend. Intussen hebben al ongeveer 20.000 Belgen en Nederlanders zich geregistreerd voor de meting. Die registratie verloopt heel vlot en wordt inhoudelijk goed onderbouwd. Het visualiseren van de grieppatiënten op de kaart is bovenal een technisch uitdaging. Dat de site er af en toe wel wat oubollig uitziet, willen we bij zoveel goede wil graag door de vingers zien.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud