Onroerenderfgoed.be

Van kastelen tot arbeidershuisjes, van abdijen tot industriële gebouwen, van cultuurlandschappen tot archeologische sites. Vlaanderen bezit heel wat prachtige monumenten en landschappen die de moeite zijn. Jammer genoeg gaat het nog al te vaak om vergane glorie en kunnen vele van deze plaatsen een opknapbeurt gebruiken. Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk van Mechelen wil daar iets aan doen en organiseert samen met de VRT 'Monumentenstrijd', een crossmediaal project over het Vlaamse onroerend erfgoed. Onder meer via het internet kan uw project meedingen naar de eerste prijs. De site onroerenderfgoed vertelt u er alles over en nog veel meer.

Sinds de bekendmaking van de 'Monumentenstrijd' staat de site in het middelpunt van de belangstelling, maar ook daarvoor bestond ze al. Sinds begin mei werd ze echter wel vernieuwd. Wat u vroeger op monumenten.vlaanderen.be of landschap.vlaanderen.be kon vinden, wordt sinds kort gebundeld op onroerenderfgoed.be. Deze website bundelt de informatie van twee overheidsdiensten en vier door de overheid gesubsidieerde vzw's.

Met de vernieuwing werd de informatie niet meer gegroepeerd per organisatie, maar is ze meer geordend volgens de belangstelling van de bezoeker, zo staat te lezen. Wie de homepage opent, komt op een rustige pagina terecht met linksboven en centraal boven een aantal rubrieken. Wie voornamelijk op zoek is naar achtergrondinformatie, kiest best een van de rubrieken boven het centrale deel. Onder 'Informeren' wordt u bijvoorbeeld geholpen met de administratie die bij onroerend erfgoed komt kijken; wetten, decreten tot zelfs beleidsnota's. Ook premies, documenten voor vergunningen en andere formulieren komen aan bod. Andere rubrieken zijn 'Beschermen', 'Beheren', 'Onderzoeken' en 'Deelnemen'. Die laatste is vooral bedoeld voor wie actief wil meewerken aan het behoud van het Vlaamse onroerend erfgoed. Bijvoorbeeld bij opgravingen, vrijwilligerswerk of opleidingen.

Activiteiten kan u ook vinden links bovenaan in de rubriek 'Kalender', waar op dit ogenblik enkel een Tulpenwandeling in Antwerpen wordt vermeld. Daarnaast wordt in deze rubrieken ('Over onroerend erfgoed','Nieuws', 'In de kijker', enzovoort) vooral de 'Monumentenstrijd' in de spotlights gezet. Er wordt van naaldje tot draadje uitgelegd wat de wedstrijd inhoudt, wie kan deelnemen, wat u moet doen en hoe de verkiezing verloopt. Alle gedetailleerde informatie vindt u op de site. We kunnen u alvast vertellen dat het concept gebaseerd is op dat van 'De Grootste Belg' en ook met een grootse televisieshow zal eindigen.

De site onroerenderfgoed.be is een sobere site die heel wat informatie biedt. De kleuren groen-oranje-wit brengen vooral rust, soms misschien zelfs iets te veel. Aangezien er niet veel beweegt op de site, komt ze erg statisch en soms wat saai over. Wat niet wegneemt dat de uitgebreide waaier aan informatie en vooral de duidelijke contactgegevens en links zeker een meerwaarde zijn.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud