Outsourcing voor KMO's

Grote bedrijven besteden de laatste jaren steeds meer diensten uit aan gespecialiseerde firma's in landen als India en Rusland. Overzeese dienstverleners staan in voor de verwerking van facturen, het beheer van klantenrelaties of het ontwerpen van informaticatoepassingen. Vooral die laatste dienst blijft populair en is dankzij de Amerikaanse site Odesk ook beschikbaar voor kleine ondernemers.

Odesk, dat ongeveer een jaar geleden van start ging, is een online marktplaats voor informaticadiensten. Op de site vindt u gegevens van meer dan 10.000 freelance programmeurs en designers, compleet met een overzicht van vorige opdrachten, een beoordeling door eerdere klanten en een lijst met vaardigheden. In vele gevallen gaat het om professionals die buiten de werkuren hun diensten aanbieden.

U kunt op basis van deze fiches een freelancer uitkiezen of de omgekeerde weg volgen en een opdracht uitschrijven. De omvang van de opdrachten varieert sterk: zo wordt op Odesk momenteel gezocht naar ontwerpers voor de aanmaak van een eenvoudige reclamebanner, maar evengoed naar ervaren programmeurs die een volledig boekhoudsysteem kunnen opzetten. Afhankelijk van de ervaring en de kennis van de freelancer betaalt u tussen de 5 en de 200 dollar per uur. Tien procent van de totale kosten vloeien naar Odesk.

Erg knap is de manier waarop u het werk van de freelancers kunt volgen alsof ze bij u op kantoor zitten: via webcam, chat en een eigen beheersapplicatie ziet u waar elke programmeur op dat moment aan werkt en kunt u met hem of haar communiceren. Volgens eigen cijfers fungeerde Odesk in haar eerste levensjaar als doorgeefluik voor 10 miljoen dollar aan opdrachten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud