Blogs moeten beter gereguleerd worden

Is de zogenaamde blogosfeer een plek waar alles moet kunnen, of zijn er grenzen aan de vrijheid? Als het aan internetgoeroe Tim O'Reilly ligt, is het tijd voor een gedragscode voor weblogs.

In een voorstel dat hij begin deze week op internet plaatste, pleit de uitgever en grondlegger van Web 2.0 onder meer voor het uitbannen van anonieme reacties. 'Zeg niets online dat u niet in het openbaar zou zeggen', vindt O'Reilly. Ook zouden conflicten in het vervolg beter privé kunnen worden uitgevochten. 'Richt u persoonlijk ook tot een andere blogger, alvorens uw commentaar openbaar te maken', is een andere voorgestelde regel.

Aanleiding voor de gedragscode zijn de bedreigingen aan het adres van Kathy Sierra, de beheerder van de 'Creating Passionate Users' blog. Sierra werd op haar blog wekenlang bedreigd met de dood. Ondanks deze concrete aanleiding weekt het voorstel van O'Reilly gemengde reacties los. Sommigen vinden het een hoog tijd, anderen zien er het nut niet van in. Feit is dat intussen veel bedrijven, zoals bijvoorbeeld het Amerikaanse technologieconcern IBM, zelf richtlijnen hebben opgesteld voor hun personeelsleden die bloggen. Vaak zijn deze, zoals in het geval van IBM, ook gewoon openbaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud