Concurrentie voor Microsoft op desktop neemt toe

Vanaf september draaien bij de overheidsdienst Financiën vijftig bètatesters de kantoorsoftware van OpenOffice.org op hun computer. Met dit pilootproject wil de federale overheidsdienst Financiën zich ervan vergewissen of de gratis software voldoende stabiel is en voldoet aan de behoeften van haar ambtenaren. Ook Google kondigde recent een gratis softwarepakket voor de desktop aan. De concurrentie voor Microsoft lijkt dus toe te nemen.

Bij Google gaat het om een gratis softwarepakket, waarbij organisaties diensten kunnen gebruiken zonder te investeren in computers, software of informatici. Deze 'web-gebaseerde' diensten (zoals e-mail, instant messaging, telefoneren, agendabeheer en websites bouwen) draaien op computers van Google en zijn dus via internet te raadplegen.

Bij OpenOffice.org gaat het om een pakket dat u op de pc moet installeren, met onder andere een tekstverwerker en rekenblad. De federale overheidsdienst Financiën ziet, volgens het vakblad IT Professional, wel brood in OpenOffice.org en begon recent met een testproject. Volgens de plaatselijke stafdienst zouden de meeste bestaande Microsoft Office-toepassingen te uitgebreid en te duur zijn, in vergelijking met wat de overgrote meerderheid van gebruikers eigenlijk nodig heeft. Vermoedelijk staat de overheidsdienst ook sterker in haar onderhandelingen met Microsoft over haar 30.000 Office-licenties.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud