De donkere hoekjes van het internet

Het Amerikaanse McAfee kwam deze week met een interessante studie in het nieuws. Het beveiligingsbedrijf bracht letterlijk de gevaren van het internet in kaart. Per land (of eigenlijk: per domeinextensie) gingen de onderzoekers na hoeveel sites drager zijn van louche downloads of webpagina's die ongewild de configuratie van uw computer door elkaar haspelen.

Ook werd gekeken naar het aantal spamberichten dat vanop de verschillende servers verstuurd wordt. Volgens McAfee maakten 8,1 miljoen sites deel uit van de berekening en zijn ze allen samen goed voor 95 procent van het internetverkeer.

De kaart, die dieper rood kleurt naarmate de gevaren groter zijn, bevestigt een aantal clichés: landen als Roemenië, Rusland of China vormen nog steeds de donkere hoekjes van het internet. En ook de VS is een redelijk belangrijke verspreider van spam en andere booswichten. Toch zijn er ook onverwachte 'uitblinkers': Zo zouden in ons land 1,5 procent van de sites 'verdacht' zijn, goed voor een 27ste plek. Wat betreft downloads krijgen we met 6,8 procent zelfs een zesde plek toegewezen, net na China.

Reden voor paniek? Misschien niet, want McAfee erkent zelf dat er vaak een verschil is tussen de domeinnaam van een website en de oorsprong ervan. Veel 'Belgische' sites zijn immers eigendom van buitenlandse bedrijven, vaak aangetrokken door de connotatie met het Engelse woord 'be'. Ook de campagne uit 2005 waarbij Belgische domeinnamen gratis weggeven werden, heeft wellicht voor de nodige interesse bij cybercriminelen gezorgd. Het omgekeerde is ook waar: een land als Finland, waar alleen lokale bedrijven een domeinnaam kunnen registreren, behoort tot de veiligste plekken op het net.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud