EU strenger voor spam

De Europese Unie wil de strijd tegen spam, spyware en kwaadaardige software opvoeren. Ondanks een Europese wetgeving is de hoeveelheid spam sinds juni bijna verdrievoudigd. Het is nochtans mogelijk om spam te bestrijden.

Een recent rapport toont aan dat negen van de tien verzonden mails onder de noemer 'spam' vallen. De spamplaag is de voorbije maanden dan ook exponentieel toegenomen, tot maar liefst zeven miljard spamberichten deze maand.

De huidige maatregelen, waaronder spamfilters, zijn tijdelijke oplossingen, omdat spammers creatief zijn in het aanpassen van hun berichten. Als de filter spam met het woord 'viagra' erin tegenhoudt, zijn er veel alternatieve manieren om het woord te spellen.

De Europese Unie heeft daarom besloten om samen met de Verenigde Staten spam harder aan te pakken. Instanties die spam bestrijden, moeten daarbij meer financiële middelen krijgen. Grote voorbeeld zijn Nederland en Finland. Zo wist OPTA, het Nederlandse spambestrijdingsteam, het aandeel van Nederlandse spam met 85 procent terug te dringen.

Volgend jaar zal de EU een nieuwe studie laten uitvoeren. Als de situatie dan niet is verbeterd, komen er strengere wetten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud