Google slaat bres in offensief van Waalse pers

Er komt maar geen einde aan de vete tussen Google en de Waalse pers. Deze week kwam er een kleine doorbraak, na een overeenkomst met journalisten en fotografen. Maar de hoofdspeler in deze zaak, Copiepresse, blijft eisende partij in een zaak die begin volgend jaar voorkomt.

Online gigant Google bereikte een overeenkomst met twee auteursrechtenverenigingen over het gebruik van hun materiaal op Googles zoekmotor en nieuwsportaal: Sofam, dat bijna 4.000 fotografen vertegenwoordigt, en Scam, een vereniging die de rechten van zowat 20.000 auteurs vertegenwoordigt. Of hiervoor een financiële regeling werd getroffen, wou Google niet kwijt.

Toch is de zaak hiermee nog niet van de baan. Copiepresse, dat voornamelijk het woord voerde in deze zaak rond het hergebruik van content in Google News, blijft het been stijf houden en geeft afspraak in het gerechtshof ergens begin volgend jaar. Deze zaak wordt druk gevolgd door internationale (online) media, aangezien het een referentie zou kunnen worden voor hoe auteursrechten voor online content moeten worden behandeld.

Internationale media kijken vaak meewarig naar de acties van de Waalse uitgeverijen: volgens hen snijden ze hiermee vooral in eigen vel, omdat de bezoekersaantallen hierdoor ongetwijfeld sterk achteruitgaan. Maar een recent onderzoek van het ICT-vakblad IT Professional wijst uit dat die schade nogal meevalt: La Dernière Heure en La Libre Belgique verliezen respectievelijk 15 en 10 procent. L'Echo boet 5 procent aan bezoekers in en Le Soir blijft zowat stabiel.

Een groot deel van de discussie gaat over de rol van Google News: is het een op nieuwsberichten afgestemde zoekmotor, of is het zelf een leverancier van content, die het dan her en der verzamelt, lees: zich onrechtmatig toeëigent? Wordt ongetwijfeld vervolgd in 2007.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud