Grote jongens gaan in filmverkoop

Computerfabrikant Apple gaat in de Verenigde Staten naast muziek en tv-programma's voortaan ook films aanbieden via zijn online muziekwinkel iTunes. Apple is met zijn iTunes-muziekwinkel al een van de marktleiders, al staat ook de concurrentie niet stil. Ook internetwinkel Amazon lanceerde in de VS eerder al een website waarop films kunnen worden gedownload. Intussen krijgt Apple ook concurrentie voor zijn iTunes-muziekwinkel.

Voorlopig blijft het project bij Apple eerder beperkt tot films van de Amerikaanse filmstudio Disney en zijn dochtermaatschappijen Miramax, Pixar en Touchstone. Bedrijven waar Apple banden mee heeft. Onder meer de tweede 'Pirates of the Caribbean'-film zal te koop zijn via iTunes. De films zijn verkrijgbaar op het moment dat ze op dvd verschijnen. De prijzen variëren van 8 tot 12 euro per film. Vanaf 2007 zou de dienst ook beschikbaar moeten zijn in ons land. Apple staat met zijn plannen niet alleen. Eerder deze week gaf de internetwinkel Amazon in de Verenigde Staten ook al te kennen een website aan te bieden waarop films kunnen worden gedownload. En ook de populaire videosite YouTube zou stappen in die richting zetten.

En ook in de online muziekmarkt neemt de concurrentie toe. Deze week lanceerde het Amerikaanse downloadbedrijf eMusic immers al een downloadsite in alle 25 landen van de Europese Unie. eMusic wil in Europa, net als in de Verenigde Staten, het belangrijkste alternatief worden voor marktleider iTunes. De site onderscheidt zich door als enige op grote schaal songs in mp3-formaat aan te bieden, wat betekent dat de songs die worden gedownload op elke draagbare muziekspeler afgespeeld kunnen worden. eMusic richt zich, met een groot aanbod aan jazz en klassieke muziek, ook tot een iets ouder publiek dan iTunes.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud