'Internet voor iedereen', of toch niet?

Sinds dinsdag heeft niemand nog een excuus om niet online te zijn. Met de lancering van de 'Internet voor Iedereen'-pakketten krijgt de niet-surfende Belg de kans om tegen een betaalbare prijs een pc te kopen met internetaansluiting, een eID-kaartlezer en een basisopleiding. Maar zal het aanbod niet vooral worden gebruikt door wie al online is?

Dit laatste is in elk geval de vrees van de Beroepsfederatie van ComputerDealers in België (BCD). Door de nadruk te leggen op de lage prijs voor het materiaal en de aansluiting, nog eens versterkt door het belastingvoordeel, zullen vooral de mensen die aan een nieuwe of tweede pc toe zijn, zich laten lokken door dit aanbod, menen zij. De totaalprijs bedraagt 850 euro voor een desktop en 990 euro voor een laptop, BTW incluis.

"Met de doelstelling zijn alle betrokken partijen het eens," aldus Dirk De Jonghe, woordvoerder van de BCD, "maar over de te volgen methode is de ICT-sector minder te spreken." Volgens De Jonghe zou het doel - de 40 procent Belgen die nog nooit hebben gesurft online krijgen - meer slaagkans hebben indien de regering vooral de opleidingen zou subsidiëren, eventueel gekoppeld aan kortingsbonnen wanneer de opleiding met glans is afgewerkt. De huidige maatregel zal vooral leiden tot banenverlies in de sector door de afkalvende marges, vreest De Jonghe.

CD&V kamerlid Roel Deseyn gaat zelfs nog een stapje verder: volgens hem is dit aanbod zelfs onwettig: "De federale regering maakt voor zichzelf een wettelijke uitzondering op het verbod op koppelverkoop," merkt Deseyn op. Voorts wijst hij op het mislukken van gelijkaardige initiatieven zoals E-Day in 2002. "Waar het voor dit project vrijgemaakte geld naartoe ging, blijft overigens een open vraag", voegt hij er nog fijntjes aan toe. Deseyn wijst ook op een technische eigenaardigheid: "De voorgestelde computers hebben slechts een minimum van 256 MB RAM-geheugen voorzien. Het nieuwe Windows-besturingssysteem Vista heeft echter 512 MB tot 1 GB nodig."

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud