Kwart van de Europeanen is kwetsbaar voor online fraude

Eén op de vier computergebruikers in Europa loopt het risico slachtoffer te worden van online fraude of identiteitsdiefstal. Dat blijkt uit een onderzoek van beveiligingsbedrijf McAfee.

Een van de belangrijkste redenen voor het hoge risico op fraude is volgens McAfee dat mensen niet serieus genoeg omgaan met wachtwoorden. Iets minder dan een kwart van de 3.500 ondervraagden (24%) hanteert hetzelfde wachtwoord voor al hun online accounts en bijna de helft (43%) wijzigt een eenmaal gekozen wachtwoord nooit. Wordt dat wachtwoord gehackt of gestolen, dan liggen vaak alle identiteitsgegevens voor het oprapen. Het onderzoek laat volgens McAfee zien dat het advies om complexere wachtwoorden te gebruiken, nauwelijks gehoor vindt. Dertig procent van de ondervraagden heeft nog steeds wachtwoorden van hoogstens zes tekens en 22% gebruikt alleen letters.

Het meest gebruikte wachtwoord blijkt de naam van een huisdier, gevolgd door een hobby, met moeders meisjesnaam op de derde plaats. Niet zo verrassend, maar wel zorgwekkend in het licht van de toenemende populariteit van sociale netwerksites als LinkedIn, MySpace en Bebo. Daar zijn dat soort gegevens immers vaak openlijk terug te vinden.

@link[popup,http://www.mcafee.com/nl]http://www.mcafee.com/nl@endlink

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud