Moet Flurl nu ook de rechter vrezen?

De (een beetje) Belgische videosite Flurl.com is opgekocht door Brad Greenspan, de oprichter van MySpace. Flurl.com is het werk van een in België wonende Nederlander, René Muijrers. Maar wacht Flurl.com nu hetzelfde lot als MySpace zelf, namelijk rechtzaken vanuit de media-industrie?

Eind vorige week diende Universal voor een Amerikaanse rechtbank een klacht in tegen MySpace, omdat die site het uploaden en delen van auteursrechtelijk beschermde muziek en videoclips zou aanmoedigen. Universal bereikte onlangs een akkoord met Google in verband met YouTube, en had ook met MySpace onderhandeld. Maar beide mediareuzen (MySpace is een onderdeel van News Corp.) raakten het niet eens, en de discussie verhuist nu naar de rechtzaal.

De rechtzaak kan verstrekkende gevolgen hebben voor de online-industrie. Amerikaanse rechtbanken hebben zich weliswaar al eerder uitgesproken over het gebruik van beschermde werken op het internet, maar dat ging dan om peer to peer netwerken als Grokster die amper een legale toepassing hebben. Uit het proces van Universal tegen MySpace zou kunnen blijken hoe ver websites moeten gaan om beschermde content te weren, en of het volstaat dat zij dergelijke content verwijderen nadat de eigenaar daar om vraagt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud