Advertentie

MRtv: internettelevisie als wapen in de kiesstrijd

Dat het internet je politieke carrière een enorme boost kan geven, is algemeen geweten. Kijk maar naar de wereldwijde hype rond de Waalse politicus Michel Daerden. De Franstalige liberalen kondigden deze week nog een andere nieuwigheid aan op het internet.

MRtv, dat van start zal gaan op 13 maart, moet een internettelevisiezender worden die de burger zal 'informeren' en interactief betrekken bij de verkiezingsthema's van de MR. Ook de Franstalige christen-democraten hebben aangekondigd met gelijksoortige plannen rond te lopen. De cdH-zender zou eind maart van start moeten gaan. En in Frankrijk bekampen de presidentskandidaten Sarkozy en Royal elkaar via televisie op het internet.

In Vlaanderen ligt het allemaal wat moeilijker. Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) plaatste deze week al enkele vraagtekens bij dit soort initiatieven. Naast de geringe geloofwaardigheid van een nieuwsuitzending door politieke partijen, is er ook een wettelijk bezwaar. "Het Vlaamse mediadecreet zegt dat televisie-en radiozenders politiek onafhankelijk moeten zijn", aldus Belet. En dat is een probleem, want zowat alle Vlaamse partijen hebben volgens insiders plannen om ook met politiek gekleurde nieuwszenders op het internet te beginnen. Volgens dezelfde bronnen blijft het echter wachten op een Europese richtlijn. Pas wanneer de EU groen licht geeft, kan het Vlaamse mediadecreet eventueel versoepeld worden. Dat zou overigens pas voor na de federale verkiezingen zijn.

Dat de Vlaamse politieke partijen het internet wel degelijk serieus nemen, bleek tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen met initiatieven als TVRespect en Gennez-tv. Maar die experimenten waren nog volledig geënt op de populaire videouitwisselingssite YouTube.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud