Na draadloos nu ook pc-loos internet

Een scherm, een toetsenbord, een muis en een klein doosje dat je aan de telefoonaansluiting hangt, dat is al wat je nodig hebt om te surfen. Een test in Duitsland voor een nieuwe netwerkcomputer wil komaf maken met klagende firewalls en ingewikkelde systeemupgrades.

In de Duitse stad Bielefeld loopt een proefproject waarbij consumenten kunnen internetten zonder pc. Die wordt vervangen door een klein doosje, een 'thin-client' die een verbinding maakt met een centrale server in een datacenter. Alle software en gegevens worden bewaard op de centrale computers. Consumenten hoeven zich dus geen zorgen te maken over software-upgrades of beveiliging. Voor een vijftigtal euro per maand krijgen gebruikers toegang tot de populairste programma's voor internet, e-mail, tekstverwerking en beeldbewerking.

Het hardwarebedrijf Siemens en het lokale telecombedrijf BITel mikken met hun netwerkcomputers op een publiek van ouderen en technofoben. "Vooral ouderen zijn vaak bang om een pc aan te schaffen. Wie wil er nu complexe firewalls installeren als je alleen maar je dochter de groetjes wil doen via e-mail", aldus Alfred Kerscher van BITel op ZDNet. Als de test in Bielefeld aanslaat, willen de bedrijven het uitbreiden naar de rest van Duitsland.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud