Spamdexing komt opzetten

Spamdexing is de verzamelnaam voor alle manieren om de positie van een webpagina op te waarderen in een zoekmachine als Google. Dit gebeurt dan vaak ten koste van de kwaliteit van de zoekresultaten. De laatste weken en maanden dook het fenomeen steeds vaker op, zowel in ons land als de buurlanden. Recente incidenten waren voor zoekmachinespecialist Extenseo naar eigen zeggen de aanleiding om een 'Deontologisch Charter' op te stellen dat het fenomeen moet bestrijden. Maar of dit charter wel een goed idee is, valt te betwijfelen.

Spamdexing wordt soms ook wel spoofing genoemd. Echt strafbaar zijn de praktijken niet meteen, al wordt het vaak wel onethisch genoemd. De kwaliteit en relevantie van de zoekmotoren komt er namelijk door in het gedrang. Met de code wil Extenseo "internetgebruikers een waarborg bieden voor de relevantie van de zoekresultaten". Het charter, naar eigen zeggen een première voor België, zou ook rekening houden met regels die door belangrijke zoekmotoren als Google, MSN en Yahoo! worden gehanteerd. Het bestaat uit een aantal technische raadgevingen, zoals het vermijden van verborgen pagina's.

Toch valt te betwijfelen of een charter opgesteld en gedragen door één bedrijf uit de markt van zoekoptimalisatie, veel zoden aan de dijk brengt. Extenseo (onderdeel van Skynet) mag zich dan al uitroepen tot marktleider, toch is het niet als enige actief in deze markt. Kortom, in deze context heeft een deontologisch charter misschien al gauw iets van een louter PR-offensief.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud