Telenet één concurrent van nationale aanwezigheid verwijderd

De strijd om de overname van acht Waalse kabelbedrijven lijkt in een eindstadium te belanden. Het consortium van twee andere Waalse kabelbedrijven heeft forfait gegeven. Nu staat Telenet enkel nog oog in oog met de Luxemburgse kabelaanbieder Altice.

Dat het consortium van ALE en Brutélé, twee andere Franstalige kabelmaatschappijen, zich terugtrekt uit de strijd om de overname van acht kleinere kabelaars, is toch lichtjes verrassend te noemen. Begin deze maand pas mengden ze zich opnieuw in de strijd nadat ze eerder al eens hadden afgehaakt.

De herintrede in de overnamestrijd gebeurde wellicht onder politieke druk: het consortium was bijvoorbeeld de enige bieder die niet uit de privé-sector kwam.

Dat ze zich nu wellicht definitief terugtrekken, is vermoedelijk vooral om financiële redenen: de gebruikelijke geldschieters, waaronder Dexia en Fortis, stelden naar verluidt te veel voorwaarden. Officieel geeft het consortium echter een heel andere verklaring: er zouden andere eisen gesteld zijn aan hen dan aan de andere bieders. Zo zou de tandem ALE/Brutélé enkel op 100 procent van de aandelen hebben kunnen bieden, en mag de concurrentie ook op 50 procent van de aandelen een bod uitbrengen.

Door dit afhaken, en het wegvallen van een andere concurrent, de Canadese kabelgroep Cogeco, moet Telenet het enkel nog opnemen tegen de Luxemburgse concurrent Altice. De beslissing mag in de loop van de zomer verwacht worden. Tenzij ALE/Brutélé het hard blijft spelen en met zijn klachten bij de Raad van State en bij de Waalse regering de procedure nog geruime tijd lamlegt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud