Wie bouwt de groenste notebook?

Chipfabrikant Intel heeft een wedstrijd uitgeschreven voor Europese universiteiten om een alternatieve energiebron te bedenken voor laptops. De uitdaging bestaat erin om een notebook minstens één uur lang te laten werken op een alternatieve energiebron, dus zonder batterij of stroomkabel.

Verschillende Europese universiteiten hebben zich al aangemeld voor de wedstrijd - onder hen overigens nog geen Belgische. Zij krijgen zes maanden de tijd om hun ontwerp in te dienen. De Faculteit Industrieel Ontwerpen van de Nederlandse TU Delft liet al weten de uitdaging aan te gaan met een oplossing gebaseerd op 'menselijke energie'. De jury houdt overigens niet alleen rekening met een autonomie van tenminste één uur. Er zal ook worden gekeken naar de draagbaarheid en het innovatieve karakter van de oplossing.

Met de wedstrijd wil Intel de aandacht vestigen op de alsmaar stijgende energiekosten in de IT-sector. Op dit moment maken die kosten ongeveer 10 procent uit van het gemiddelde IT-budget, maar uit cijfers blijkt dat dit de komende jaren zal oplopen tot ruim 50 procent. Voor Intel is het stroomverbruik van zijn processors dan ook een heel belangrijk thema. 'Moderne laptops zingen het al tot vijf uur uit met één enkele batterij, maar het kan altijd beter. Vandaar dat we de knappe koppen van Europa aansporen om een creatieve, alternatieve energiebron te vinden om die werktijd nog verder te verlengen', aldus Roger Benson, algemeen directeur Intel Noord-Europa. De universiteit die met de beste oplossing komt, wordt beloond met wetenschappelijk materiaal naar keuze.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud