Zijn senioren illegale downloaders?

Houden vijftigplussers zich ook bezig met het illegaal downloaden van muziek en films? Volgens Ifpi/Sabam in elk geval wel: zij hebben Pascal Vyncke, oprichter en beheerder van SeniorenNet.be hierom voor de rechter gedaagd. Maar volgens Vyncke is dit slechts een eerste tactisch manoeuvre van de auteursrechtenvereniging.

Sabam heeft al een hele tijd zijn pijlen op de seniorensite gericht. Eerder werd Vyncke al gedwongen het onmogelijk te maken om .mp3- en .wav-bestanden als bijlage te verzenden. Maar dat bleek nog niet genoeg. Nu eist Sabam dat Vyncke ook drie mailgroepen sluit, omdat het vermoedt dat daarin links worden gemaild naar sites met illegale downloads. Het betreft de vrij voor de hand liggende mailgroep 'Muziekcarroussel', maar ook de minder verdacht klinkende 'Algemeen' en 'Elk zijn waarheid'. Vyncke weigerde, waarop hij donderdag 7 september voor de rechtbank werd gedaagd

"Het is te gek voor woorden", zucht Vyncke, "Als dit strafbaar zou zijn kan men uiteraard de lijn doortrekken en websites als Google, MSN, Skynet, Altavista, Yahoo,... ook vervolgen." Vyncke bevestigt dat het technisch mogelijk is om links te leggen naar sites met illegale inhoud. Het aangevoerde bewijsmateriaal, dat ze zelfs onrechtmatig verkregen hebben, toont enkel aan dat bezoekers de mogelijkheid hebben om links naar andere websites in hun teksten te leggen."Mochten daar links bij zijn naar illegale muziekwebsites, dient men uiteraard dié illegale websites te vervolgen en niét SeniorenNet."

Vyncke vreest dat Sabam enkel uit is op winst in dit proces, om dit nadien als referentiezaak te gebruiken in processen tegen grotere partijen, zoals de hierboven beschreven online reuzen. De website van de 21-jarige student bereikt dagelijks 60.000 bezoekers en op maandbasis 800.000 gezinnen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud