Flock: dé browser voor Web 2.0

Als de term 'Web 2.0' u helemaal niets zegt, u niet over een eigen blog beschikt en nog nooit van Flickr, folksonomy of social bookmarking hebt gehoord, dan hoeft u Flock niet te bekijken. Dan is het gewoon één van de vele gratis browsers die u kunt downloaden. Zij het wel eentje met een bijzonder elegante interface. De functionele extraatjes zitten vrijwel allemaal op het vlak van informatie delen met andere internetgebruikers.

Het internet heet dan wel een 'interactief' medium, maar de webbrowser is al sinds Netscape in de eerste plaats afgestemd op de passieve consument van webpagina's. Flock probeert daar komaf mee te maken, en dat verklaart de grote opwinding die over dit project momenteel heerst.

Flock is niet zo revolutionair als sommige enthousiaste bloggers graag willen geloven. Het is gebaseerd op Mozilla, maar dat valt niet meteen op. Het uitzicht is namelijk zeer verschillend, en 'bookmarks' heten in Flock 'favorites', zoals in Internet Explorer.

Het meest opvallend is de extra functionaliteit voor bloggers. U kunt vanuit de browser op elk moment een berichtje voor uw blog schrijven en posten (deze functie is beschikbaar voor blogs op Blogger, TypePad en WordPress). Als uw blog bestaat uit commentaren op stukjes die u her en der on line tegenkomt, is Flock helemaal uw ding: gewoon een paragraaf op een webpagina aanduiden en klikken op 'blog this'. En er is een speciale balk waarmee u foto's van Flickr rechtstreeks naar uw nieuwe blogbericht kunt slepen.

Als u niet blogt, bent u misschien wel geïnteresseerd in de sterke ondersteuning van RSS. Flock detecteert automatisch dat een website een RSS-nieuwsstroom bevat, en markeert dat met het knopje 'feed'. Klik op die 'feed'-knop, en u krijgt meteen de RSS-informatie te zien. Favorites en RSS-feeds zijn in Flock één en hetzelfde ding, en je kunt elke website meteen ook voorzien van een 'tag' (etiket) op de bookmarksite Del.icio.us (waar u bookmarks en tags kunt delen met anderen). Flock verkeert momenteel nog in een zeer vroege testfase, maar de huidige 0.5pre versie lijkt toch al behoorlijk stabiel te werken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud