Gratis zoekertjes op Kapaza!

Wie tweedehands spullen kwijt wil op het internet, heeft de keuze tussen grote betaalsites als eBay enerzijds en gratis sites met te weinig aanbod en (dus) te weinig verkeer anderzijds. Maar er is ook nog Kapaza, een van oorsprong Nederlandse site die na drie jaar 400.000 actieve gebruikers claimt.

Veel bijzonders valt er eigenlijk niet over Kapaza te vertellen. Het ziet eruit als een zoekertjessite van een paar jaar geleden. Maar sinds kort worden de bezoekerscijfers bijgehouden door CIM Metriweb, en daaruit blijkt dat deze site bij de populairste van ons land behoort. Dat zie je ook aan het grote aantal goederen dat te koop wordt aangeboden. In een obscure rubriek als "tractoren en toebehoren" staan 1382 advertenties. Een vergelijking met bekendere veilingsites in een paar willekeurige productcategorieën is revelerend. eBay heeft 31 aanbiedingen in de rubriek naaimachines, Yezzz heeft er vier, Kapaza telt er 55, en die verhouding blijkt vrij typisch. De verschillende rubrieken zijn beter gestructureerd dan op de (grafisch nochtans attractievere) site van Yezzz.

Je kunt goederen gratis te koop aanbieden aan een vaste prijs of veilen, en je kunt zelfs gratis een webwinkel aanmaken. Kapaza haalt zijn inkomsten uit betaalde advertenties waarmee je je spullen meer in de aandacht kunt zetten. De keerzijde van de medaille? Kapaza biedt geen enkele omkadering van de transacties. Terwijl eBay zelfs een heus eigen betaalsysteem (PayPal) heeft, geeft Kapaza kopers gewoon een pagina met tips. En die zijn van de orde "de veiligste manier van het afronden van een deal die je op Kapaza! gemaakt hebt is door af te spreken met de (ver)koper" en "in geval van oplichting adviseert Kapaza! om direct bij de politie aangifte te doen". Met andere woorden: het is allemaal gratis, maar kom niet zeuren als het fout loopt. Voor grote transacties waarbij u de verkoper niet te zien krijgt, is dit niet aan te bevelen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud