Hoe een domeinagent kiezen?

Tot voor een paar jaar kon u voor uw website uw domeinnaam rechtstreeks aanvragen bij DNS. Deze vzw is nog steeds belast met het beleid voor domeinregistratie en het .be-domein in het algemeen, maar registraties of vernieuwingen gebeuren bij de ongeveer 375 officieel geregistreerde agenten. Die hanteren elk hun eigen tariefstructuur en reglementen. De vraag is: hoe kiezen?

Aangezien een eerste aanvraag of een vernieuwing van een .be-domeinnaam een puur administratieve kwestie is, lijkt het vreemd waarom u bij de ene agent tien en bij de andere een paar honderd euro moet neertellen. De prijs is bij de keuze van een agent alvast een belangrijk criterium, net als de dienstverlening trouwens. Sommige agenten willen alles via e-mail afhandelen. Andere agenten bieden een gratis 0800-telefoonnummer aan, terwijl sommigen dan weer een peperduur 0903-nummer gebruiken voor hun support.

Opletten is het ook voor extra diensten. Een bekend voorbeeld is het zogenaamde forwarding, het opzetten van het pad vanuit uw geregistreerde domeinnaan naar een ander web- of e-mailadres. Lang niet alle agenten bieden dit automatisch aan, maar laten u hiervoor wel betalen. Anderzijds kan het dan weer van tel zijn dat u als klant zelf zogenaamde 'name servers' kunt opgeven. Een name server 'vertaalt' de naam van een website naar de plaats waar die te vinden is. Soms worden door de agent meerkosten aangerekend, wanneer u andere name servers wil gebruiken dan die van de agent.

Enige tijd geleden heeft DNS een gedragscode uitgewerkt (www.domain-ethix.be) die de betrouwbaarheid van agenten moet garanderen. Zij die deze code onderschreven hebben, zijn verplicht enkele principes na te leven. Zo mogen de agenten uw domeinnaam niet op hun eigen naam registreren. Iets wat vroeger wel eens voorkwam. De lijst van alle agenten is terug te vinden op de DNS-site.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud