Advertentie

Tip van de week: Nokia valt de GPS aan

Het Finse telecomconcern Nokia zet zijn plannen, voor een gratis navigatiedienst voor mobiele telefoons, om in de praktijk. De dienst ging enkele dagen geleden van start onder de naam smart2go. Het initiatief kan een bedreiging vormen voor de producenten van gps-toestellen zoals TomTom.

Navigatiediensten op gsm's bestaan al langer, maar voorlopig is het succes eerder bescheiden in vergelijking met dat van de gps-toestellen. Dat kan veranderen door het initiatief van Nokia, de wereldwijde marktleider voor mobiele telefoons. Het bedrijf werkte al langer aan een eigen navigatiedienst. De basis daarvoor legden de Finnen vorig jaar met de overname van het Duitse navigatiebedrijf gate5.

Met smart2go kunnen kaarten van meer dan 150 landen van het Belgisch-Nederlandse Tele Atlas en zijn rivaal Navteq op een mobiele telefoon geladen worden. Op de kaarten staan bijvoorbeeld restaurants aangeduid maar u kan er bijvoorbeeld ook een route mee vastleggen. Wie gedetailleerder wil navigeren, zoals met de gps, kan dat na de aankoop van een licentie.

De navigatiesoftware smart2go is in zijn basisversie dan wel gratis, maar de dienst zal aanvankelijk slechts op bepaalde types van toestellen werken. Mobiele telefoons waarin gps is ingebouwd of met een externe gps-module, die draaien op een besturingssysteem als Symbian OS of Windows Mobile, zouden de software ondersteunen. Al wordt dat gamma snel uitgebreid.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud