Tip van de week: Spam voorkomen

Uw e-mailadres niet overal achterlaten, enkel betrouwbare mails beantwoorden, uw eigen adres camoufleren (door bijvoorbeeld '@' te vervangen door 'at') en goede beveilingssoftware installeren. Dat is in een notendop het advies van Spamsquad, een portaalsite van de overheid om spam te voorkomen. Spamsquad is best nuttig, maar anderzijds ook weer het zoveelste initiatief van een minister die 'iets' wil ondernemen om argeloze internetgebruikers te beschermen.

Voor alle duidelijkheid: SpamSquad.be is niet nieuw. Het initiatief komt onder meer van het kabinet van minister Marc Verwilghen en dateert eigenlijk van vorig jaar. Het project moet de surfer sensibiliseren rond de problematiek van de ongewenste commerciële e-mail. Groot pluspunt is dat SpamSquad.be koos voor een aanpak waarbij ook andere vormen van computerbeveiliging, zoals virussen, spyware, phishing, hacking en dus ook spam, werden behandeld. De site doet dit aan de hand van een resem informatieve fiches en praktische tips.

Minpunt is dan weer dat het hier om een iets beperkter initiatief gaat, zeker in vergelijking met andere overheidsacties. Bij de campagne van Minister voor Informatisering Peter Vanvelthoven, iets meer dan een jaar geleden, werden bijvoorbeeld ook 'echte' handleidingen uitgedeeld. Samen met Spamsquad had dat intiatief een gelijkaardig doel. Het was misschien een beter idee geweest om deze campagnes op mekaar af te stemmen. Klein detail is overigens dat de Spamsquad-site een stuk moeilijker te raadplegen valt voor gebruikers van de steeds populairdere Firefox-browser. Niet echt de bedoeling voor zo'n overheidssite, lijkt ons.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud