Tip van de week: Tien voor taal

Twijfelt u aan de juiste schrijfwijze van een woord, dan kan u zeker terecht op de variant van het groene boekje, oftewel de woordenlijst van de Nederlandse taal. Een korte zoektocht via deze site verloopt doorgaans veel sneller dan dat u het 'echte' groene boekje van onder het stof heeft gehaald. De website bestond al langer, maar heeft sinds kort een interessant extraatje, waarmee u al doende de juiste schrijfwijze van het woord automatisch kan opzoeken.

Typte u bijvoorbeeld 'paarden' in op woordenlijst.org, dan komen suggesties als 'paardenarts' of 'paardenbek' al meteen te voorschijn. Handig, omdat u toch vooral een beroep doet op deze site als u twijfelt over de juiste schrijfwijze. De lijst is gebaseerd op de geactualiseerde editie van de Woordenlijst Nederlandse Taal zoals die uitkwam op 15 oktober 2005. Op deze site vindt u verder ook een leidraad met een aantal spellingsregels.

Voor de echte taalpuristen onder de lezers is op de website 'Onze taal' een lijst met ruim drieduizend beruchte dicteewoorden en verrassende instinkers te vinden. Als voorbereiding op het Groot Dictee van de Nederlandse Taal lijkt dit alvast een interessante website. De spelling is de spelling zoals het Groene Boekje uit 2005 die voorschrijft. Alleen als een woord niet in het Groene Boekje staat, is de spelling van Van Dale (ook uit 2005) als norm aangehouden. Al wordt ook de spelling uit het zogenaamde Witte Boekje vermeld.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud