Verkiezingskoorts

De nakende gemeenteraadsverkiezingen lijken voor veel media het ideale moment om een nieuw internetoffensief te starten. De internetredacties van Het Nieuwsblad, De Standaard, Politics en de VRT - om er slechts enkele te noemen - bundelen sinds kort, nieuws en tools op maat van de Vlaamse gemeentepolitiek. Dit keer dus niet één, maar wel zes tips van de week.

De tijd dat de verkiezingsshow enkel op de televisie hoge ogen gooide, ligt al een heel eind achter ons. Vandaag zijn de verkiezingen al een maand voor datum - zondag 8 oktober - een succes op het web.

Het Nieuwsblad gaat er prat op de meest complete verkiezingssite te hebben. En dat zou wel eens kunnen kloppen: naast de prominente kaart van Vlaanderen, waarlangs u de oude kiesresultaten maar ook de laatste politieke nieuwtjes uit uw gemeente vindt, zet de krant zijn bezoekers aan tot politieke discussies (van de huidige leefkwaliteit tot de veiligheid van motorrijders). Wel lijkt het nog even wachten op alle gemeentelijke resultaten van het grootschalige buurtonderzoek. Ook bij zusterkrant De Standaard vindt u naast de klassieke achtergrondinformatie enkele nieuwe tools terug, zoals de vele verkiezingsblogs of de verkiezingsfotoverkiezing, waarbij de krant de opmerkelijkste foto van een gemeentepoliticus een plaatsje in de gedrukte krant belooft.

Toch blijft het moeilijk optornen tegen de verkiezingssite van de openbare omroep, die ook op een radio- en televisieredactie kan rekenen. Net zoals bij Het Nieuwsblad vindt u er een verkiezingskaart waarbij u kunt zoeken op postcode, naam van de provincie of gemeente. Al is het simpelweg klikken op het kaartje in veel gevallen net zo handig. In tegenstelling tot bij Het Nieuwsblad kregen de 19 Brusselse gemeenten hier ook een eigen plek.

Vanaf 19 september lanceert ook de Vlaamse overheid een nieuwe versie van de website Vlaanderenkiest.be, waar u alle kandidaten kunt bekijken. En ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft een gelijkaardige site.

Maar de prijs voor de meest innovatieve tool gaat ongetwijfeld naar de makers van Politics.be. De redactie liet een databank bouwen waardoor u snel kunt achterhalen welke mandaten elke politicus zoal combineert. Informatie die onlangs nog in het Belgisch Staatsblad stond.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud