Vraag maar raak

Lexxe is een Australische zoekmachine die de gewone zoekfuncties combineert met een aantal taalkundige en andere trucs om al uw vragen te beantwoorden. Het idee is niet echt nieuw - Ask Jeeves doet het al jaren - maar Lexxe claimt een 'zoekmachine van de derde generatie' te zijn. En dat wekt natuurlijk nieuwsgierigheid.

Zowel Lexxe als Ask Jeeves kunnen maar in sommige gevallen een echt antwoord geven op een vraag. In andere gevallen geven ze alleen maar een lijst met websites waar u dat antwoord eventueel zelf kunt vinden. Lexxe schijnt wel veel vaker dan Jeeves met een echt antwoord op de proppen te komen. Bijvoorbeeld voor de vraag "Who won the Tour de France five times?". Maar dat antwoord is dan wel "Lance Armstrong", niet helemaal volledig dus. Vraagt u welke talen in België worden gesproken, dan krijgt u alleen "Dutch - sometimes unofficially called Flemish".

De makers van de site kunnen aanvoeren dat het hier nog maar om een 'alpha-versie' van Lexxe betreft. Misschien ook daarom dat het allemaal niet zo snel gaat. Verrassend zijn de antwoorden soms zeker. Bijvoorbeeld de vraag "Who is the most beautiful woman on earth", en het antwoord is "Helen". Het blijkt te gaan om Helena van Troje. Een echt handig instrument is Lexxe vandaag dus nog niet, maar de Australiërs tonen wel aan dat zoeken op het internet niet begint en eindigt met Google.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud