Zoek de zestigduizend filmfouten

Wie op YouTube de sleutelwoorden 'movie' en 'mistake' intikt, krijgt vooral een verzameling waardeloze en/of gefakete fouten in al dan niet thuisgemaakte films voorgeschoteld. Na enig zoekwerk komt u misschien toch terecht bij enkele compilaties van de 'moeder van alle filmfoutensites', moviemistake.com. Veel eenvoudiger is het natuurlijk om rechtstreeks naar die site te gaan en naast de video's ook de vele beschreven fouten door te nemen. Maar voor het gemak geven we u ook zelf de URL's van YouTube mee.

Het grote nadeel van YouTube is wel dat er geen kwaliteitscontrole wordt uitgevoerd op de ingezonden video's. Naast de meest hilarische filmpjes krijgt u dus ook de meest stompzinnige inzendingen te slikken. Bij het zoeken naar fameuze 'bloopers' en andere fouten in films ziet u dus ook de 'bloopers' van home video's en ander materiaal van videoamateurs, wat op zich al het blooperniveau nauwelijks ontstijgt.

Tussen al dat kaf zitten toch enkele juweeltjes verborgen, samengesteld uit scènes die u kunt terugvinden op Moviemistakes.com. De twee compilaties bevatten vooral voorbeelden uit recente klassiekers zoals Gladiator, Aliens, Titanic en Braveheart. Eén van de gekendste voorbeelden uit de recente filmgeschiedenis is de renwagenscène in Gladiator waarbij deze wagens niet alleen op paardenkracht bleken te fungeren, maar ook een heuse gasfles achteraan gemonteerd kregen. Maar onze favoriet blijft de scène uit Braveheart, waarin de krijgers massaal ten strijde trekken. Mel Gibson loopt uiteraard op kop, maar maakt toch een aarzelende indruk: eerst stormt hij vooruit met achtereenvolgens een bijl, helemaal niets, een zwaard, en weer en bijl, om dan toch uiteindelijk voor het zwaard te kiezen.

Wie de smaak te pakken heeft, kan zich vervolgens laven aan woord en beeld in Moviemistakes.com zelf. De films met het meeste aantal fouten, de meest opmerkelijke fouten (een cowboyhoed in 'Pirates of The Carribean', een stormtrooper die zijn hoofd stoot in 'Star Wars',?), u kunt uw twijfels hebben over het nut van dergelijke weetjes, maar het is leuk ze allemaal (of toch 62.000 ervan) bij elkaar te hebben. En u kunt er wel indruk mee maken op sommige feestjes. En als dat niet volstaat: naast de fouten zijn er ook de 'gewone' weetjes over talloze films. Wist u bijvoorbeeld dat voor 'Lord of the Rings' 60.000 valse voeten werden gebruikt, een wereldrecord? U moest al naar Moviemistakes.com aan het surfen zijn!

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud