Links en multimedia delen op het net

Wie op zoek was naar een Belgische variant van Digg.com, de immens populaire Amerikaanse 'share & vote' site, kwam tot voor kort automatisch uit bij MSN Reporter. Sinds deze maand zijn er echter twee alternatieve sites waar de gebruiker het nieuws én de nieuwswaarde bepaalt. Aan Franstalige zijde is dat ZapFace.com, terwijl nieuwsgierig Vlaanderen kan afstemmen op Bligg.be.

Drijvende kracht achter ZapFace is de Belgische tak van de mediagroep RTL. Het concept is nagenoeg identiek aan dat van Digg: iedereen kan een artikel, website, foto of video uploaden naar de dienst, waarna de andere gebruikers er hun stem op kunnen uitbrengen. De informatie met de meeste 'votes' is volgens de internetgemeenschap het interessants en wordt dan ook het meest prominent gepresenteerd. ZapFace zit fraai in elkaar met duidelijke rubrieken en zelfs een Google Map waarop te zien is waar de andere (op dat moment actieve) gebruikers zich bevinden. De interessantste 'user generated content' op ZapFace wordt handig doorgesluisd naar PlugTV (www.plugtv.be), een van de tv-stations van de RTL-groep die naar eigen zeggen nog meer synergieën in petto heeft.

Bligg.be is met wat minder tamtam van wal gestoken, en dat blijkt ook. De Vlaamse gebruiker op wie de dienst zich richt moet de site duidelijk nog ontdekken, gezien de beperkte hoeveelheid stemmen op de berichten. Overigens is niet alleen de naam van de site geïnspireerd door Digg.com, ook de vormgeving is twee druppels water. Bligg.be is een initiatief van Bobex.com, onder meer bekend van de Bobex marktplaats-websites.

Oprichter Jean-Louis Van Marcke ziet Bligg in de eerste plaats als een experiment: "Wij houden van ondernemen, hadden al langer plannen om iets met Web 2.0 te gaan doen en zijn er uiteindelijk gewoon voor gegaan. Als je het niet probeert, dan weet je het ook niet," aldus Van Marcke. Het betekent onder meer dat de focus van de site nog kan verschuiven als de gebruikers dat willen: "Op dit moment zien we voornamelijk business- en technologie- gerelateerde onderwerpen passeren op Bligg.be. Maar we zijn pas een week bezig en het kan nog alle kanten uitgaan. Het zou best kunnen dat de nadruk na verloop van tijd op een ander domein komt te liggen, en dat we uiteindelijk zelfs gaan focussen op zo'n niche."

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud