leading story

ArcelorMittal ziet minimale groei

©Mediafin

De sombere Europese economische vooruitblik duwde de beurzen in het rood. De Europese beurzen verloren gemiddeld 1,4 procent. Ook ArcelorMittal klonk niet bijster optimistisch.

De staalreus ArcelorMittal blikt na het beste jaar in een decennium voorzichtig vooruit op 2019. Een catastrofaal jaar verwacht het bedrijf niet, maar de wereldwijde vraag naar staal zal met amper 0,5 à 1 procent groeien, na een groei met 2,8 procent in 2018. Dat zei het bedrijf in een persbericht.

De sterkste groei verwacht het concern in Brazilië, met een groei van 3,5 à 4,5 procent. Dat is een pak minder dan de 7,3 procent van 2018. Europa en de VS zouden aan hoogstens 1 procent groei geraken. In China, dat tot voor enkele jaren de motor was van de staalindustrie, zou er helemaal geen groei meer zijn.

ArcelorMittal rapporteert voor het vierde kwartaal een kernwinst (ebitda) van 1,95 miljard dollar, 9 procent minder dan een jaar eerder. Over het hele jaar was er 10,27 miljard dollar winst. Het aandeel zakte 4,8 procent.

Ook Société Générale kwam niet bepaald met goed nieuws. De Franse bank stelde haar financiële doelstellingen bij en gaat meer besparen en activiteiten afstoten. Het aandeel verloor bijna 7 procent.

Onder de smallcaps zakte de verdeler van natuurlijke voeding Wessanen 12,1 procent tot 7,95 euro. De reden was een verkoopadvies van Kempen. Analist Thijs Hoste: ‘Wessanen heeft een indrukwekkend trackrecord, en 2018 was het eerste moeilijkere jaar. De grote vraag is of deze mindere cijfers eenmalig of structureel zijn.’ Het koersdoel ligt op 6,6 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud