leading story

‘Bagger met een beetje bouw' frustreert beleggers in CFE

©Mediafin

CFE is gisteren afgestraft voor het winstalarm dat het maandag uitstuurde. Dat de groep met haar bouw- en baggerdivisie op twee paarden blijft wedden, frustreert beleggers.

CFE kwam maandagavond met een winstalarm van jewelste. Normaal komt de bouw- en baggergroep pas op 27 augustus met cijfers. Maar de situatie in de divisies bouw en multitechnieken zijn zorgwekkend genoeg om al vroeger te berichten.

In de bouw wogen de koude winter en de vertraging bij een groot project in Eupen op de resultaten. In de multitechnieken leidden moeilijkheden in het West-Vlaamse filiaal Van De Maele Multi-techniek tot een afwaardering van de goodwill met 1,7 miljoen euro. Om groter onheil te voorkomen werd het bedrijf ondergebracht bij dochter VMA. Samen wegen de problemen voor 16 miljoen euro op het resultaat.

Beleggers en analisten waren gisteren niet bepaald mals voor CFE. Het aandeel kreeg een tik van ruim 4 procent. ‘Dit is een duidelijke tegenvaller, zeker zo laat in het seizoen’, zegt ABN AMRO-analist Thijs Berkelder. ‘Het is rijkelijk laat om nu nog met de strenge winter af te komen.’ Ook over het forse verlies bij de multitechnieken is zijn oordeel hard. ‘Het is best knap om zo veel geld te verliezen op zo’n kleine overname. Ik hoop dat de problemen getackeld zijn door Van De Maele te integreren met VMA zodat we een normalisering van de marges zullen zien. Maar dat zal CFE moeten bewijzen, al heeft de groep de jongste tien jaar niet veel bloopers gemaakt’, relativeert Berkelder.

Maar de frustratie van beleggers gaat verder dan de problemen die maandag naar boven kwamen. ‘Voor de beurs is CFE een beursgenoteerd bouwbedrijf’, zegt Berkelder. ‘Zo staat het op Bloomberg en consorten. En bij beursgenoteerde bedrijven wordt meestal gefocust op de omzetsplitsing, niet op de winstverdeling.’

Daar knelt het schoentje, beaamt Bank Degroof-analist Hans D’Haese. ‘Op omzetniveau zijn de bouwactiviteiten (alles wat niet bagger is) dit jaar goed voor zowat 45 procent. Maar doordat de bouwafdeling zulke lage marges genereert, zie je op winstniveau vooral Deme, het baggerbedrijf waarin CFE samen met de investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren (AvH) elk voor de helft participeert. Het Deme-belang was vorig jaar goed voor quasi 90 procent van de bedrijfskasstroom van de groep.’ ‘Na het winstalarm is Deme zelfs goed voor 100 procent van de winst van CFE’, vult Berkelder aan.

Die tweespalt is geen goede zaak voor beleggers, vinden beide analisten. D’Haese: ‘Nu krijg je een amalgaam van activiteiten waar analisten bij een waardering van de som-van-de-delen nog eens een korting op toepassen. CFE heeft verschillende activiteiten waarbij niet noodzakelijk synergieën optreden. Mocht CFE de bouwactiviteiten afsplitsen en zijn naam veranderen in Deme, dan zou je een heel andere waardering kunnen krijgen, meent hij. ‘CFE is toch vooral een baggerbedrijf met een beetje bouw.’

Berkelder: ‘In mijn eerste rapport in maart opperde ik om CFE honderd procent Deme te maken. Dan pas zal de beurs CFE behandelen als het maritieme groeibedrijf dat het werkelijk is. En daarbij hoort ook een hogere waardering.’ Ter vergelijking: Boskalis, de enige andere grote beursgenoteerde baggeraar (Het Nederlandse Van Oord en het Belgische De Nul zijn niet beursgenoteerd) noteert tegen een EV/ebitda (ondernemingswaarde/bedrijfskasstroom) van ruim 6,5x. Bij CFE ligt die ratio rond 5x. De vergelijking met AvH gaat niet op omdat bagger er veel minder doorweegt.

In Berkelders scenario brengt AvH zijn belang in Deme onder bij CFE, in ruil voor een participatie in datzelfde CFE. Daarna kan het bedrijf worden omgedoopt tot Deme. ‘Het is natuurlijk makkelijk gezegd als buitenstaander’, geeft Berkelder toe. ‘Zoiets kost tijd en overleg. En ik ken ook niet alle historische achtergrond en gevoeligheden. Maar voor de aandeelhouder zou het zeker aantrekkelijker zijn om Deme op het koersenbord te zien. Misschien kunnen deze resultaten een goede reden zijn om dat denkspoor nog eens te bekijken.’

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud