Advertentie
leading story

Herstel euro slecht nieuws voor Draghi

©MEDIAFIN

De euro is deze week flink gestegen tegenover de dollar. Daarmee is de daling van de vorige drie weken ongedaan gemaakt.

De euro verstevigde na de publicatie van de notulen van de jongste vergadering van de Amerikaanse centrale bank (Fed). Daaruit blijkt dat enkele bestuurders de indruk willen vermijden dat ze hun visie hebben aangepast en een strakker geldbeleid willen voeren.

De notulen stelden beleggers blijkbaar gerust dat de Fed nog geruime tijd een erg soepel monetair politiek zal voeren. Daardoor daalde de dollar en steeg de euro. De eenheidsmunt sloot de week in Londen af op 1,39 dollar.

De klim van de euro is slecht nieuws voor de Europese Centrale Bank (ECB). Mario Draghi, de voorzitter van de ECB, probeerde al enkele keren de euro naar omlaag te praten om de te lage inflatie op te krikken. Ook politici als de nieuwe Franse premier Manuel Valls vinden de euro te duur.

Voorts valt de stijging op van de Zwitserse frank en de Japanse yen, twee klassieke veilige havens. Beide munten profiteerden van de toenemende spanningen in Oekraïne.

Op de obligatiemarkten stegen de renteverschillen tussen de zwakke en sterke eurolanden. Die ‘spreads’ waren de jongste weken sterk gedaald, omdat beleggers veel staatsobligaties van Zuid-Europese landen kochten.

De Duitse tienjaarsrente zakte gisteren voor het eerst sinds juni vorig jaar even onder 1,50 procent. Veilig staatspapier was in trek na de publicatie van tegenvallende resultaten door de Amerikaanse grootbank JPMorgan Chase. De Duitse rente sloot de week 5 basispunten lager af op 1,50 procent.

De Griekse tienjaarsrente steeg deze week met 12 basispunten naar 6,27 procent. Maar ze was woensdag voor het eerst in vier jaar onder 6 procent gezakt. Athene speelde daarop in door voor het eerst sinds de start van de eurocrisis obligaties uit te geven. Het verkocht voor 3 miljard euro obligaties op vijf jaar tegen een rendement van 4,95 procent. Beleggers liepen storm voor het Griekse overheidspapier. Ze wilden voor liefst 20 miljard obligaties kopen. WV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud