Advertentie
leading story

‘Sell in May' favoriete spreuk van insiders

©mfn online editor import

De voorbije drie weken verkochten insiders voor 10 miljoen euro aandelen van het eigen bedrijf. Het aankoopbedrag bedroeg afgerond 900.000 euro. In mei zien we wel vaker dat insiders het verkooptempo opvoeren, de beurswijsheid ‘Sell in May’ indachtig.

Het verkoopbedrag werd heel erg aangedikt door 7,5 miljoen euro aan verkopen van AB InBev-bestuurder Stefan Descheemaeker, hetzij via persoonlijke titel, hetzij via het vehikel Olidipoli. Descheemaeker heeft jarenlange een operationele topfunctie bij AB InBev uitgeoefend. Vandaag is hij directeur Europa van Delhaize. Terwijl de toplui van Delhaize geregeld eigen aandelen aankopen, komt dat bij AB InBev weinig of nooit voor.

We zagen ook redelijk forse verkopen bij de holding Ackermans & van Haaren. De nog jonge bestuurder Julien Pestiaux verkocht voor liefst 926.000 euro. Dat zijn aandelen die hij niet eerder had verworven via de uitoefening van opties. Dat is wel het geval voor de verkopen van directielid Piet Bevernage.

Bestuurder Maurice Lippens kocht voor ruim 60.000 euro aandelen van GBL. De herbenoeming van Lippens veroorzaakte wegens diens weinig frisse Fortis-verleden op de algemene vergadering van GBL redelijk wat commotie. Wil Lippens met die aankopen het protest in de kiem smoren?

Lippens koopt met GBL een gediversifieerde portefeuille Franse steraandelen. Dan zijn de aankopen van CEO Christian Reinaudo van Agfa-Gevaert een grotere gok. Hij kocht voor 75.000 euro aandelen tegen 1,37 euro per stuk. De Fransman trekt elk jaar een paar tienduizenden euro’s uit om te beleggen in het eigen aandeel. In 2010-2011 kocht hij nog tegen koersen van 3,2 à 3,5 euro.

Dan hebben de vele aankopen van CEO Luc Tack van Picanol meer geloond. Op 10 mei kocht hij voor 146.000 euro aandelen tegen 19,7 euro per stuk. Over 2010-2013 kocht hij volgens onze berekening een kleine 230.000 aandelen voor samen 2,74 miljoen euro, of gemiddeld 12 euro per stuk. Tegen de huidige koers van 22 euro zit hij op een winst van 84 procent, of 2,3 miljoen euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud