Cultuur | Kort

Het streamingplatform Netflix gaat een oude bioscoop in Manhattan nieuw leven inblazen. Het Paris Theater is de laatste bioscoop in New York met maar één scherm. Marlene Dietrich opende de cinema in 1948. Eerder dit jaar moest de zaal de deuren sluiten.

Netflix heeft een leasingcontract getekend voor de 71-jarige bioscoop. Het is de bedoeling de zaal te gebruikenvoor speciale events, vertoningen en premières van Netflix-films. ‘We zijn trots dat we dit historische instituut van New York kunnen bewaren als cinematografische thuis voor filmliefhebbers’, zei CEO Ted Sarandos.

De zet is opvallend omdat de streamingreus door de klassieke filmsector wordt gezien als de doodgraver van de bioscoop. Het bedrijf houdt zich niet aan het ‘window’, een afspraak om bioscopen tien tot zestien weken voorrang te geven op andere schermen. Netflix zou ook aan het onderhandelen zijn om het Egyptian Theatre in Los Angeles te kopen.

Cultuursector  viert Fair Saturday na Black Friday

Meer dan 25 Vlaamse en Brusselse kunst- en cultuurorganisaties nemen op zaterdag 30 november deel aan Fair Saturday 2019. Fair Saturday is een wereldwijde beweging die elke zaterdag volgend op ‘Black Friday’ de verbindende sociale impact van kunst en cultuur centraal zet. ‘Het protest op de recent aangekondigde besparingen op cultuur toont dat cultuur het hart van onze maatschappij raakt. Cultuurmakers zijn verschilmakers. We hebben het hele jaar door maatschappelijke impact. Fair Saturday is een uitstekende gelegenheid om dat in de kijker te zetten’, zeggen Leen Laconte van Overleg Kunstenorganisaties (oKo) en Leen Vanderschueren van Vlaamse Cultuur- en Gemeenschapscentra (VVC). Vorig jaar trok Fair Saturday wereldwijd meer dan 100.000 bezoekers.

Catherine Deneuve

De opnames van de Franse film ‘De son vivant’ liggen stil. De 76-jarige hoofdrolspeelster Catherine Deneuve kreeg begin november een beroerte.