Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
leading story

Eerste hulp bij dataverlies

Iedereen maakt het ooit wel eens mee. De harde schijf van uw pc begeeft het plotseling, een virus beschadigt uw computer of u verwijdert per ongeluk bestanden. Het resultaat: dataverlies. Maar wat kunt u ertegen beginnen?

Eerst en vooral: maak altijd een back-up van uw gegevens. U doet dat bijvoorbeeld op een externe harde schijf of op USB-sticks. Meer en meer data krijgen vandaag een automatische back-up op internet (‘in de cloud’). Maar in de dagelijkse praktijk blijkt de back-up vaak onbestaand of onvolledig en gaat een significant deel van uw data verloren. Nagenoeg elk individu of bedrijf krijgt ermee te maken.

Dataverlies kan verschillende oorzaken hebben. We overlopen de meest voorkomende rampscenario’s.

Ramp 1: (bijna) dode schijf

Dit is het worstcasescenario: u start zoals altijd uw pc op, maar in plaats van een zacht zoemende schijf hoort u een verdacht getik of gewoon helemaal niets. Krijgt u vervolgens op geen enkele manier toegang tot uw pc, dan is de kans groot dat u met een hardwaredefect te maken heeft.

Snel de computer even openschroeven en kijken wat er aan de hand is, is in dit geval geen optie. Laat die methode over aan professionelen, want elke amateuristische poging verkleint de kans op herstel alleen maar. Een harde schijf mag alleen in een zogenoemde ‘clean room’ opengemaakt worden: een plek waar vrijwel geen stofdeeltjes op de schijf kunnen terechtkomen.

Soms draait de schijf nog wel, maar hoort u een verdacht getik of geratel. Soms is de schijf zelfs benaderbaar door Windows maar veel goeds voorspelt dat verdachte geluid toch niet. Bevinden zich op de pc erg belangrijke data? De verstandigste oplossing is, ook in dit geval, de schijf door te spelen aan een professionele datahersteldienst zoals Attingo, Cherub of Stellar.

De meeste bedrijven gaan als volgt te werk: u stuurt de pc op, of een koerier komt die halen. Het bedrijf voert tegen een vooraf afgesproken prijs een analyse uit. U komt dan te weten welke data nog te redden zijn en hoeveel de datarecuperatie kost. De prijzen kunnen echter sterk schommelen. Reken bij hardwareproblemen in elk geval op minstens 1.000 euro, maar dat kan gerust oplopen tot het dubbele of méér. Het is dus alleen een oplossing voor (bedrijfs)pc’s met heel waardevolle informatie.

Behalve de tarieven is ook de professionaliteit van het herstelbedrijf van tel. Erkende dataherstelbedrijven hebben overigens vaak overeenkomsten met schijffabrikanten: als zij een harde schijf openvijzen, blijft de garantie intact.

Ook wanneer het gaat om complexe opdrachten in de professionele sfeer, zoals dataherstel voor computersystemen in datacenters, komt alleen een bedrijf met de nodige ervaring, gespecialiseerde apparatuur en gekwalificeerde technici in aanmerking. Het is niet altijd evident om dat op voorhand in te schatten, maar u kunt alvast naar referenties peilen. Ook belangrijk: sommige dataherstelbedrijven werken volgens het ‘no cure, no pay’-principe: als ze er niet in slagen uw data te recupereren, hoeft u niets te betalen.

Ramp 2: Windows start niet op

Start uw besturingssysteem zoals Windows niet meer op? Dan kan het een softwareprobleem zijn en geen hardwareprobleem. Dataherstel is in dat geval niet nodig. U kunt de harde schijf eenvoudig in een andere computer (laten) aansluiten en zo alle data recupereren.

Ramp 3: Gewiste bestanden

U verwijdert per ongeluk de verkeerde bestanden of mappen, en doet dat redelijk definitief: u vindt ze nergens in de prullenbak terug. Ook dat is nog geen reden tot paniek. Voor zulke problemen kan software u meestal uit de nood helpen, althans wanneer u snel genoeg na de verwijdering begint met opsporen. Hoe sneller u reageert na een fout, hoe groter de kans dat de data niet verloren zijn.

Meestal blijven de bestanden op een pc zelf wel intact en haalt Windows alleen de verwijzingen naar die bestanden uit het bestandssysteem. Een harde schijf verwijdert namelijk niet direct het bestand wanneer u dat hebt doorgegeven, maar overschrijft het bestand met nieuwe data. Let wel, overschreven bytes krijgt u onder geen beding terug. Wel kunt u met wat geluk en met speciale software (zie inzet) de niet-overschreven delen van uw gegevensbestanden bij elkaar sprokkelen, of krijgt u ‘corrupte’ bestanden misschien toch weer in de plooi.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud