Advertentie
leading story

De figuur | Wouter Bos

Wouter Bos. ©ANP

De voormalige Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos (54) is in de running om de nieuwe topman van de luchthaven van Schiphol te worden. De wissel is gepland voor begin 2018. Bos was minister voor de sociaaldemocratische partij PvdA, die geen deel uitmaakt van de huidige regeringscoalitie geleid door Mark Rutte. Dat kan een probleem zijn, want de Nederlandse overheid is met 70 procent van de aandelen de hoofdaandeelhouder van Schiphol. De gemeente Amsterdam bezit 20 procent.

Maar Bos heeft nog een beloninkje te goed omdat hij onlangs met succes voor de Nederlandse regering heeft gelobbyd om het Europees Geneesmiddelenagentschap van Londen naar Amsterdam te halen. Als gevolg van de brexit moest dat agentschap elders in de Europese Unie worden gevestigd. Bos was minister van Financiën tijdens de bankencrisis van 2008 en lag mee aan de basis van de nationalisering van de Nederlandse onderdelen van de Fortis-groep.

Schiphol als bedrijf telt meer dan 2.000 werknemers en realiseert een omzet van 1,4 miljard euro. De luchthaven verwelkomt jaarlijks bijna 60 miljoen passagiers.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud