Advertentie

DEME bouwt waterstoffabriek in Oman

©Wim Kempenaers

De Belgische baggeraar DEME bouwt in Duqm, in Oman, een grote installatie voor de productie van groene waterstof.

Die is bestemd voor de chemische industrie maar moet ook de groene waterstof en de afgeleiden ervan, zoals groene methanol of ammoniak, leveren aan internationale klanten in Europa, bijvoorbeeld in de Antwerpse haven.

Het voordeel van Duqm, zegt DEME, is de beschikbaarheid van goedkope hernieuwbare energie - zon en wind - en grote beschikbare ruimte on- en offshore. De energiecapaciteit van Hyport Duqm zou in een eerste fase 250 à 500 megawatt bedragen. Daarna wordt een opschaling van de installatie voorzien. Als de haalbaarheidsstudie positief is, wordt volgend jaar een investeringsbeslissing verwacht. DEME lanceert het project samen met zijn Omaanse partners. Met de Antwerpse haven is DEME al actief in Duqm via een participatie in Port of Duqm Company.

Vorige maand maakte DEME bekend dat het samen met PMV en de haven van Oostende een waterstoffabriek bouwt die met groene energie van de windparken op zee werkt. Dat gaat om een investering van 'enkele honderden miljoenen euro. Het Oostendse Hyport-initiatief zou tegen 2025 de grootste fabriek in zijn soort in Europa kunnen zijn met een capaciteit van 50.000 ton waterstof per jaar. Dat komt neer op een energiecapaciteit van 300 megawatt of een tiende van alle kernreactoren in Doel.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud